Bez obzira koristite li ih za pripremu majoneze za francusku salatu, u kolačima ili za pisanice, kokošja jaja sastavni su dio uskrsnih blagdana u Hrvatskoj.

Osobe koje ne jedu jaja (i hranu životinjskog porijekla) i dalje mogu uživati u tradicionalnim receptima sa zamjenskim namirnicama.

Mljeveni lan ili chia sjemenke pomiješane s vodom „glume“ jaje u kolačima, a ono se katkad može zamijeniti i pireom od jabuke ili banana.

Veganski omlet od brašna slanutka Veganski omlet od brašna slanutka (Foto: Shutterstock)

Od biljne zamjene za mlijeko od soje i biljnog ulja sa štapnim mikserom može se napraviti sjajna veganska majoneza. Možete napraviti čak i veganska jaja na oko, kajganu i omlet uz nekoliko mudrih trikova.

Veganski omlet

Umjesto od jaja veganski omlet radi se od brašna slanutka koje je puno bjelančevina, a sljubljuje s biljnim napitkom od soje. Boju omletu daje jarkožuta kurkuma, a karakterističan miris jaja daje mu crna sol (Kala Namak).

Vegansko jaje na oko Vegansko jaje na oko (Foto: Prijatelji životinja)

Veganska kajgana od tofua

Tofu je iznimno fleksibilna namirnica od koje se mogu napraviti mnoga jela, pa čak i veganska kajgana. Tofu zdrobite vilicom ili rukom na manje komade i zapecite na tavi s povrćem po želji i začinima.

Veganska jaja na oko

Od namirnica biljnog porijekla može se ispeći i vegansko jaje na oko. Biljni bjelanjak napravite uz pomoć tofua i cvjetače, a žumanjak stvorite uz pomoć mrkve i agar agara.

Izazov za siječanj: 7 recepata za opasno dobra jela bez mesa, ribe, mlijeka i sira Fritatu možete napraviti i bez jaja Blondie kocke od slanutka Pečeni tempeh možete poslužiti umjesto mesa s kuhanom rižom +2 Dal od crvene leće

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju