Zeleno, zeleno, što volim zeleno! Svi i više no dobro znamo kako drveće ima pozitivan utjecaj na okoliš. Čisti zrak, smanjuje toplinu i potiču biološku raznolikost. U glavnom portugalskom gradu, drveće, očito znaju cijeniti.

Nažalost, životni vijek je zapisan za sve, pa tako i za – stabla. I najbolje čuvana stabla, kad dođe čas, završavaju svoj život. No, umjesto da ih ostave prošlosti, vlasti portugalskog glavnog grada Lisabona svako mrtvo stablo zamjenjuju s dva nova živa.

Ova ideja je naizgled jednostavna, a na kraju će udvostručiti broj stabala u gradu. S obzirom na to da je donesena službenom odlukom, njeno provođenje je obvezno. Najbolje od svega je što projekt ne provode samo gradske vlasti, već će i građani također moći zamijeniti bolesna ili mrtva stabla s dva nova, što bliže izvornom mjestu.

Osim toga, tko god želi saditi nove primjerke grmlja ili drveća, mora se prijaviti gradskom vijeću Lisabona. Vrste koje su otpornije na klimatske promjene bit će privilegirane i dozvola za njihovu sadnju, dobit će se prije. No, Lisabon nije jedini, a neki gradovi idu i dalje…

Tako primjerice Milano planira posaditi tri milijuna stabala do 2030. – po jedno na svakog građanina, što je prilično ambiciozno. Također, i Pariz sadi četiri nove 'urbane šume'. U svakom slučaj, ovakve odluke i više no pozdravljamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju