Okružena sjajnim narančastim pijeskom i živahnim majmunima koji znatiželjno promatraju prolaznike u nadi da će im priuštiti kakav zalogaj, ponosno stoji Sigiriya, drevna utvrda na stijeni i arheološko nalazište u središnjem dijelu Šri Lanke.

U vrijeme pandemije to je mjesto bilo tiše no inače jer nije bilo na tisuće turista koji se raspituju o špiljama 370 metara visoke vulkanske "Lavlje stijene". Danas se stvari vraćaju na jednaku razinu užurbanosti.

U početku se ondje nalazio budistički samostan, a nešto kasnije, u petom stoljeću, kralj Kasyapa ondje dao je sagraditi kompleks koji su neki smatrali osmim svjetskim čudom. Na vrhu  mističnog remek-djela prirode smjestila se palača s Lavljim vratima od opeke, koja su nekoć budila strahopoštovanje u obliku golemog kralja životinja. 

Danas maštu bude tek preostale šape lava, kao i slike nebeskih nimfi, što stilski podsjećaju na freske iz Ajante. Neki smatraju da slike zapravo prikazuju 500 konkubina koje su bile na usluzi kralju. Uz put prema vrhu nalazi se žbuka izbrušena do visokoga sjaja, gdje su nastali najstariji zapisi na singalskom jeziku.

No podnožje stijene s donjom palačom i golemom ravnicom sa zidovima, vodenim opkopima i vrtovima ne fascinira ništa manje. Sigirijski vrtovi nisu samo najbolje očuvani vodeni vrtovi na jugu Azije, nego i jedni od najstarijih uređenih na svijetu. Upravo su njima u petom stoljeću prolazili važni gosti, šetajući stazom prema više od 1200 stepenica koje vode do palače. Igra simetrije i asimetrije koja se stapa s prirodom doista izaziva divljenje.

Vrtovi se sastoje od tri različita, ali međusobno povezana dijela: vodenih vrtova, pećine i kružnih terasa. Umjetnički uređeni bazeni, fontane, potoci i platforme na koje su nekoć dolazili izvođači i nastupali u paviljonima, u današnje bi vrijeme bili ekvivalent luksuznom odmaralištu za bogataše. Iznenađujuće detaljan dizajn tek je početak priče o vodenim vrtovima. Sofisticirani vodeni sustav je čudesan zbog načina na koji radi: poznavanjem hidraulike i gravitacije nastao je vodeni spektakl od podzemnih tunela do bazena i fontana koji glatko radi gotovo 1500 godina kasnije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju