Ribarnica Toyosu u Tokiju najveća je ribarnica na svijetu, te jedna od općenito najvećih tržnica svijeta. Prostire se na 408 tisuča metara kvadratnih i šest katova u visinu, a za izgradnju cijelog kompleksa bilo je potrebno čak 5 milijardi dolara.

Uključuje tržnicu, dućane, restorane i prostore u kojima se održavaju aukcije. Turisti ovdje rado zalaze i promatraju aukcije s galerije, a moguće je poći i u vođeni turistički razgled koji uključuje sudjelovanje u aukcijama i degustiranje specijaliteta u restoranima.

Ovdje ćete pronaći bezbroj čuda, a najbolje je doći u ranim jutarnjim satima. Iskusni posjetioci uzimaju hotele u blizini i stoje na ulazu već oko 5 ujutro.

Kada obiđete tržnicu, počastite se finim doručkom. Primjerice, možete isprobati kvalitetnu ribu „nodoguro“ koja se priprema na žaru. Pripada redu grgečki, a nose nadimak „crno grlo“ – jer ga imaju. Inače, riječ je o skupoj ribi koja se u posebnim i rijetkim prilikama koristi i kao sastojak za sushi. No, ovdje ćete je pronaći u dovoljnim količinama i po jeftinijim cijenama (pst, dobro paše uz čašu piva umjesto jutarnje kave).

Tijekom cijele noći kamioni dolaze dopremajući svježu ribu sa svih strana Japana i svijeta. Prizori su ponekad nerealni. Samo jedna tuna može doseći nevjerojatne cijene – prije nekoliko godina (jedna) tuna od 300 kilograma prodana je za 3 milijuna dolara, odnosno oko 20 milijuna kuna.

Da biste sudjelovali u aukcijama, morate dobro poznavati ribu, ali i jezik rukama. Svaki pokret označava određenu cifru, pa bi vas krivi pokret rukom mogao opako koštati.

Donedavno je za najveću ribarnicu slovila također tokijska tržnica Tsukiji, no zatvorena je 2018. godine, nakon gotovo 83 godine postojanja. Postala je preuska i pretijesna za rastući broj prodavača i robe – da, zvuči nevjerojatno ali dotad najveća ribarnica svijeta Japancima je bila premala. Prodavači koji su na njoj radili sada su se uglavnom prebacili u Toyosu, koja je duplo veća.

Pa ako krenete u Japan i poželite vidjeti podvodna čuda na suhom, odvojite barem nekoliko sati. Trebat će vam 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju