Jednom godišnje na sjeveru Engleske odvija se gotovo filmski prizor: tisuće konja u rijeci, stare drvene zaprege i kočije parkirane uz obalu, glazba u zraku i vesela ekipa u šarenim nošnjama.

Naime, u mjestu Cumbria (točnije, u Applebyu) svakog srpnja okupi se oko 10 000 Roma i škotskih ili irskih putnika sa svojim karavanama i konjima. Ovdje dolaze na godišnji sajam konja koji se danas smatra najvećim romskim sajmom u Europi.

Vjeruje se kako su korijeni ovog sajma formirani već u 17. stoljeću, tako da je riječ o doista staroj tradiciji. Zbog toga su se mnogi zabrinuli kada je svijetom zavladala pandemija koronavirusa zbog koje je sajam otkazan tek drugi put u svojoj povijesti.

Premda je 2020. godine službeno otkazan, okupilo se šest pripadnika u skladu s praznovjerjem da će sajam odumrijeti ako se ne održi. Ove je pak godine samo pomaknut datum i sajam je održan nekoliko tjedana kasnije no inače. Došlo je manje gostiju nego inače, no atmosfera je ocijenjena kao pozitivna i optimistična.

U skladu s romskim običajima, cijeli događaj odvija se organizirano – ali spontano. Službeno nema organizatora, no samoprozvani starješine srede s gradskim vlastima ono osnovno: dozvole, javne wc-e, prostore za sajam i konje…

Možete zamisliti kako izgledaju ova slikovita okupljanja, te točno pretpostaviti da su s godinama privukla i velik broj turista. Osim sajma konja, ovdje možete zaviriti u šatore gdje će vam gatare gatati iz staklene kugle ili dlana, te obaviti šoping na lokalnom buvljaku.

Cijeli grad tih dana oživi na drugačiji način, a oni koji nisu spremni za avanturu kampiranja ili spavanja u kočiji, sigurno će se dobro snaći i u obližnjim hotelima. Diskriminacije nema i svi su dobrodošli – kako god da su došli.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju