Druga najmnogoljudnija država svijeta puna je raznih čudesa, nevjerojatnih krajolika, zanimljivih jela, bogate tradicije, uglavnom – svega. Ovih sedam stvari pokazuje koliko je Indija zapravo, totalno drukčija od drugih!

1. Krave s „osobnom iskaznicom“

U indijskoj saveznoj državi Zapadnom Bengalu, krave imaju „osobne iskaznice“. Mjera je to koja je donesena zbog sprječavanja krijumčarenja stoke i zaštite životinja. Naravno, ne moraju imati konkretan dokument koji će predočiti policiji, ali svaka krava ima svoj identifikacijski broj, što se planira vremenom proširiti i na ostatak zemlje.

2. Jedini poštanski ured na vodi

Drveni brod nalazi se na obalama jezera Dal. Kao poštanski ured u funkciji je od 2011. godine te ga često posjećuju mještani, ali pogotovo turisti, koji posjećuju i poštanski muzej.

3. Najviša skulptura na svijetu

Kip ujedinjenja prikazuje indijskog borca za nezavisnost, čovjeka koji se zvao Vallabhbhai Patel. Ova čudesna, kolosalna skulptura ide u zrak do nevjerojatna 182 metra, a svjetlo dana ugledala je 2018. godine. Nalazi se u državi Gujarat, a od druge najviše skulpture svijeta koja prikazuje Budu, više je od 50 metara.

Najviši spomenik na svijetu: Pogledajte nevjerojatnog željeznog čovjeka od 182 metra Željezni čovjek - 3 Željezni čovjek - 4 Željezni čovjek - 1 +0 Željezni čovjek - 2

4. Zlatni hram u Armitsaru

Ovaj hram otvoren je 24 sata dnevno apsolutno svaki dan u godini, a vjeruje se kako i služi kao najveća pučka kuhinja na svijetu, s obzirom da u njemu dnevno podjele više od 100 tisuća obroka. I da, nije bitno niti kojeg ste spola, ni vjere, ovdje svatko ima pravo na besplatnu hranu...

5. Dijamanti

Od 7. stoljeća prije nove ere, pa sve 18. stoljeća, Indija je bila glavni izvor dijamanata na svijetu. Najviše se njih nalazilo uz rijeke Ganges i Penner, a i dan danas neki dijamanti koji dolaze iz Indije prilično su cijenjeni.

6. Selo bez vrata i brava

Nevjerojatno, ali na svijetu postoji i tako nešto. U selu Shani Shingnapur na kućama ne postoje vrata, pa samim time niti brave, a stanovnici se kunu kako lopova nema već – stoljećima. Tako da, tradicija se poštuje što se vidi kod izgradnje novih zgrada i kuća, koje se također grade bez vrata.

7. Jezero nastalo meteorom

Jezero Lonar nastalo je prije više od 50 tisuća godina, iako zadnja istraživanja pokazuju da je čak i mnogo starije. Tako je jedno istraživanje iz 2019. pokazalo kako je mineralni sadržaj jezera sličan uzorcima dobivenim s mjeseca.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju