Dugin most (eng. Rainbow bridge) na rubu jezera Powell u Utahu je jedan od najviših prirodnih mostova na svijetu – na najvišem dijelu visok je 88 metara te širok oko 10 metara. Pod upravom je Glen Canyon National Recreation Area.

Dugin most je čudo prirode napravljeno od pješčenjaka koje je nastalo erozijom stijene uz pomoć vode koja teče iz planine Navajo prema rijeci Colorado.

Slika nije dostupna Putovanja Najuzbudljivija hiking staza na svijetu? "Samo se anđeli ovdje mogu spustiti bez problema"

Navaho Indijanci smatraju ga svetim mjestom i simbolom božanstva odgovornog za stvaranje oblaka, duga i kiše bez koje je život u pustinji nemoguć.

Iako su Indijanci znali za njegovo postojanje stotinama godina, „službeno“ je otkriven 1909. godine. Dvije istraživačke misije na čelu s Deanom Byronom Cummingsom i W.B. Douglassom tada su započele potragu za prirodnim mostom o kojem su se dotad samo pričale priče. Njihovo otkriće je i službeno zabilježeno te je počelo privlačiti brojne turiste.



Dugin most svake godine posjeti oko 85.000 turista. To ne čudi budući da je riječ o predivnom mjestu do kojeg možete brodom, na konju ili pješice, a koji je otvoren svakog dana tijekom cijele godine – od izlaska do zalaska sunca. Povrh svega, za posjet se ne naplaćuje nikakva ulaznica.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Plavi kanal o kojem bruje društvene mreže: Popularno mjesto na kojem kupanje nije dobra ideja

Imajte na umu da tijekom ljeta prosječne temperature oko mosta dosežu oko 37 Celzijevih stupnjeva, a u proljeće i ljeto ugodnijih 23 stupnja Celzija.

Više informacija o Duginom mostu potražite na službenim stranicama ovog prirodnog spomenika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju