Tisućugodišnja povijest gradića Conza della Campania, smještenog na jugu talijanskih Apenina, naprasno je prekinuta 23. studenoga 1980. godine. Naime, potres magnitude 6,9 stupnjeva po Richteru ubio je gotovo 3 tisuće ljudi, a u samoj Conzi – blizu dvije stotine.

Ipak, ako danas otputujete u grad pod nazivom Conza della Campania, zateći ćete se u drugom mjestu – gradu modernih kuća, planske gradnje i cesta. Naime, iako su mnogi drugi gradovi nakon sličnih tragedija ponovno izgrađeni na istom mjestu, ovdje je šteta jednostavno bila prevelika te je odmah blizu stare Conze – izgrađena nova Conza.

Ruševine se danas nalaze na brdu, a čak i za talijanske standarde, ovo je prilično neobično mjesto. Zašto? Zato jer uz četrdesetak godina stare ruševine stoje i one antičkog grada Compse, otkrivene zapravo tek kada su nakon potresa krenula čišćenja. Danas tako ruševine iz različitih vremena, „žive“ jedne uz druge.

Compsa je inače bila naseljena u 6. stoljeću prije nove ere, a kako je bila pod Rimljanima, ostali su pokazatelji tog vremena – forum, amfiteatar… Ipak, zanimljivo je kako je stari rimski grad postao tek poznat zahvaljujući potresu, iz čega proizlazi kako je tek golema tragedija otkrila – stari, novi grad.

Današnji stanovnici se ipak ne žele sjećati u prvom redu tragedije koju je potres donio, već onog što je otkrio. Jedan od njih je i profesor Luigi Lariccia. „Vremenom sam shvatio da sentimentalnost moramo staviti sa strane. Ne želim pričati što smo izgubili, već što smo otkrili, a i danas je naša realnost odmah ovdje, u novoj Conzi.“

Danas je rimski forum otkriven i njime se može prošetati, a osjećaj je kao da se nalazite u dvije vremenske zone odjednom. Čak kad hodate forumom, možete vidjeti i neke od građevina koje su preživjele potres 1980. godine – a još je zanimljivije da iz ta „dva vremena“ pogled puca na treće, novi grad Conzu.

U svakom slučaju, ako vas put nanese u Kampaniju, i dosta vam je užurbanosti Napulja, odvezite se stotinjak kilometara istočno i doživite praktički tri grada u jednom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju