U potrazi za novim i nerazvikanim idejama za izlete, zanimljivostima, kao i mjestima na kojima se može fino pojesti i popiti proteklih smo mjeseci marljivo prikupljali preporuke čitatelja koji su s nama odlučili podijeliti svoje prijedloge. Čitateljica Ivana pohvalila je pulski Aquarium uz riječi: „predivan akvarij na tri kata s puno ribica i morskih bića. Jako edukativno! Svaki puta kada dođemo imaju nešto novo“. I doista, nađete li se na jugu Istre vrijedi krenuti prema stoljetnoj utvrdi Verudeli, dijelu nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. I vi možete svoju preporuku uvrstiti na našu kartu Hrvatske za najbolje izlete, restorane, odmore...

Umjesto vojnika, utvrdu su okupirale stotine vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te brojne vrste iz tropskih morskih i slatkih voda kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera. U šetnji morskim svijetom vidjet ćete nekoliko različitih postava: jadranski, mediteranski, morski tropski, slatkovodni tropski i slatkovodni hladni postav ali i krhko područje koje podržava iznimnu veliku brojnost riba i beskralješnjaka – sjeverna mora.

Aquarium Pula ima edukativni karakter, a svoj trud ulaže u zaštitu najosjetljivijih i najugroženijih jadranskih vrsta kako bi se i što više ljudi uključilo u njihovo očuvanje. Neke od životinja o kojima se brinu su morske kornjače. Ti starosjedioci obitavaju u svjetskim morima preko 110 milijuna godina, ali prijeti im štetni utjecaj na morski ekosustav. 

„Populacije morskih kornjača na globalnoj razini u drastičnom su opadanju te upravo zato su se diljem svijeta od započeli osnivati centri za oporavak morskih kornjača. U Hrvatskoj je upravo naš Centar prvi takve vrste u Hrvatskoj. Brojne prijetnje kao npr. udarac plovila, ribarski alati, otpad, klimatske promjene itd. ugrožavaju njihov opstanak. Centar za oporavak morskih kornjača djeluje unutar "Aquariuma Pula" i udruge "Morski obrazovni centar Pula" te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Osim liječenja i skrbi, aktivnosti Centra odnose se i na podizanje svijesti šire javnosti o njihovoj zaštiti. Jedan od vida edukacije je i manifestacija povratka morskih kornjača u more koja se odvija svake godine na Međunarodni dan morskih kornjača, 16. lipnja, na plaži kod Svjetionika“ otkrivaju na internetskim stranicama Aquariuma, gdje možete doznati i brojne druge informacije o njihovim aktivnostima i sadržajima.

Tijekom zime Aquarium Pula radi od 9-16 sati tijekom tjedna, a vikendom sat vremena dulje. Cijena karte za odrasle je 130 kuna, a studenti, umirovljenici i djeca proći će jeftinije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju