Red Bull, najprodavanije energetsko piće na svijetu prvog travnja slavi 35 godina od lansiranja na austrijsko tržište 1987. godine. Popularni napitak naziv i recept vuče od tajlandskog pandana koji je „davao krila“ lokalnim vozačima i radnicima.

Krating Daeng osmislio je investitor Chaleo Yoovidhya, rođen u siromašnoj obitelji na sjeveru zemlje. Kada je preminuo, u 88. godini, 2012. bio je treća po redu najbogatija osoba na Tajlandu. Da nije sklopio posao s Austrijancem Dietrichom Mateschitzom malo je vjerojatno da bi se našao na prestižnoj listi. Dietricha je tajlandsko energetsko piće zainteresiralo na jednom od putovanja Azijom kada je primijetio je kako Krating Daeng vraća energiju i pomaže protiv jet laga te prepoznao potencijal pića na zapadnom tržištu. Zajedničkim snagama, Yoovidhya and Mateschitz stvorili su Red Bull za svjetsko tržište i zahvaljujući odličnoj marketinškoj kampanji „osvojili jackpot“ sa samo jedim proizvodom u koji su uložili sve što su imali.

Kao i Chaleo, ni Dietrich nije imao sreću roditi se u bogatoj obitelji. Trebalo mu je deset godina da završi fakultet, a na pragu tridesetih konačno je diplomirao marketing. Nakon diplome dobio je uredski "posao od devet do pet" i polako napredovao u karijeri. Radio je za tvrtke poput Jacobsa i Unilevera te nakon nekoliko godina postao direktor marketinškog odjela Blendaxa. Taj je posao uključivao brojna putovanja, što je bio ključni faktor za rođenje Red Bulla. Nakon što je na Tajlandu kušao Krating Daeng potražio je osnivača tvrtke T.C. Pharmaceuticals koja je proizvodila taj napitak od 1976., stupio u kontakt s Chaleom i nagovorio ga da postane partner, a ostalo je povijest.

1984. i Chaleo i Dietrich uložili su po pola milijuna dolara za pokretanje nove tvrtke. Prva verzija Red Bulla izašla je 1987. godine u prepoznatljivoj limenci crvene i plave boje. U početku nije bilo zainteresiranih za novi proizvod na policama, ali srećom Mateschitz je bio marketinški profesionalac i napravio sjajan potez. Odlučio je sponzorirati neobično natjecanje pod nazivom "Flugtag" koje okuplja zaljubljenike u letenje što sami izrađuju svoje letjelice. Nakon što se taj korak pokazao dobrom odlukom, tvrtka je postala sponzor poznatim sportašima koji se bave ekstremnim disciplinama, a piće sve popularnije.

Nakon što se proširio Austrijom, 1992. Red Bulls se počeo prodavati u Sloveniji i Mađarskoj, a pet godina kasnije stigao je i do Amerike. Uskoro su Dietrich i Chaleo postali jedni od najbogatijih ljudi na svijetu. Četiri milijarde limenki prodavalo se u više od 160 zemalja svijeta – pa tko kaže da ne treba sva jaja stavljati u istu košaru. Velika je stvar sa samo jednim proizvodom postići svjetski uspjeh. Čak niti cijena koja je bila osjetno veća od tadašnjih najpopularnijih gaziranih napitaka nije odbila ljude od kupovine. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju