Pečen, kuhan u mlijeku ili konfitiran, češnjak postaje idealan dodatak umacima za tjesteninu, juhama, pireima od krumpira ili bundeve, namazima na mesnoj plati – i brojnim drugim jelima.

Konfitirane glavice

Francuska tehnika pripreme namirnica u masnoći na laganoj vatri ili niskoj temperaturi u pećnici (konfitiranje) koristila se dok još nije bilo hladnjaka, kako bi se hrana mogla dulje sačuvati, ali i omekšati i prožeti finom aromom. Konfitirani češnjak osobito je ukusan, bilo kao dodatak ribi, mesu ili namazima.

Šest glavica češnjaka ogulite i češnjeve stavite u posudu s tri lovorova lista i šest grančica majčine dušice. Dodajte i tri sušene ljute papričice pa prelijte maslinovim uljem. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, da češnjak omekša pazeći da ne provrije. Češnjak prebacite u staklenke i čuvajte u hladnjaku do četiri mjeseca.

Može i na pizzi

Glavicama češnjaka odrežite vrh pa stavite na aluminijsku foliju ili papir za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, zamotajte u loptice pa pecite u pećnici oko 45 minuta na 180 stupnjeva Celzija. Slobodno ih stavite na rešetku uz hranu koju ste ionako mislili ispeći. Nakon što se češnjak ohladi, istisnite češanj po češanj u posudu – bit će dovoljno mekan da lako izađe iz „košuljica“. Iskoristite ga kao dodatak pire krumpiru, kao namaz pečenom krumpiru, dodatak pizzi, tjestenini, mesu s roštilja, ribi… mogućnosti su neograničene.

Aromatično mlijeko 

Mlijeko od češnjaka ayurvedski je lijek protiv brojnih bolesti i tegoba, uključujući išijas, visok kolesterol, bolove u leđima, zatvor, a pijucka se i za jačanje imuniteta. Da, mnogima se ni pomisao na takav napitak uopće ne sviđa, ali mlijeko s češnjakom odličan je dodatak kremastim, bijelim umacima poput bešamela ili umaka od sira. Na šalicu mlijeka dovoljna su tri češnja češnjaka te prema želji prstohvat kurkume. Očišćene češnjeve ubacite u vruće mlijeko pa kuhajte 5-7 minuta, izmiksajte, procijedite i koristite kao dodatak jelima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju