Nin je gradić bogate prošlosti, podignut na poluotoku koji okružuju niska cesta s pješčanim nanosima, ljekovito blato, močvarno područje i solane. U vrijeme ranog srednjeg vijeka Nin je bio središte stare hrvatske države. Nešto ranije njime su upravljali Liburni i Rimljani, kada se još zvao Aenona. U 9. stoljeću osnovana je Ninska biskupija, a njezin najpoznatiji biskup bio je Grgur Ninski, čiji je spomenik sagradio Ivan Meštrović, a stoji uz crkvu svetog Anzelma. U spomen na to vrijeme stoji i lijepa crkvica Svetoga Križa, koju je poznati engleski arhitekt Thomas Jackson prozvao najmanjom katedralom na svijetu.

Crkvica kružnog tlocrta s lijepom kupolom predstavlja vrijedan spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva. Taj simbol Nina jedini je sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. Dugačka je 7,80 m, široka 7,60 m, visoka 8,20 m, a debljina zidova je 57 cm. Na ulazu se nalazi drevni natpis na hrvatskom jeziku koji spominje župana Godečaja.

Zanimljivo je da crkvica predstavlja i svojevrsni kalendar. Zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, po sunčevim zrakama može se odrediti datum suncostaja i ravnodnevnice.

Proljetno kampiranje na Krku: Sunce, more, mir - i prijateljske cijene Kamp Omišalj - 14 Kamp Omišalj - 13 Kamp Omišalj - 12 +9 Kamp Omišalj - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju