Već petu godinu zaredom, prema Izvješću o sreći u svijetu, Finska je najsretnija zemlja na svijetu. I to prema odgovorima i Finaca, ali i doseljenika u tu sjevernoeuropsku zemlju.

Izvješće o sreći u svijetu, koje ove godine slavi deseti rođendan, nastaje na temelju odgovora sudionika iz 156 zemalja i "procjeni njihovih sadašnjih života na ljestvici od 0 do 10".

Mjerenje subjektivne dobrobiti oslanja se na tri glavna pokazatelja dobrobiti: procjeni kvalitete života, pozitivne emocije i negativne emocije. Upitnik također razmatra kako na sreću utječu čimbenici kao što su socijalna potpora, životni vijek, velikodušnost i odsutnost korupcije.

U Izvješću o sreći u svijetu 2022., kao i u godini prije, posebna je pozornost posvećena svakodnevnim emocijama kako bi se moglo bolje pratiti kako je COVID-19 utjecao na različite aspekte života, pogotovo na sreću, dobronamjernost i povjerenje.

Finski psiholog Frank Martela, autor knjige Prekrasan život, u kojoj pokušava odgovoriti na pitanja "Je li sreća vrijedan cilj?", "Što je smisao života u sekularnom društvu?" i malo crnje "Je li život egzistencijalna praznina?" komentirao je za CNBC kao "čovjek iznutra" zašto su Finci najsretniji narod, odnosno, istaknuo je tri stvari koje Finci rade kako bi održali visoku kvalitetu života i – očito – zadovoljstva.

1. Ne uspoređuju se s drugima

"Ne uspoređujte se i ne hvalite se svojom srećom", parafraza je riječi poznatoga finskog pjesnika Eina Leina, kojih se Finci drže kao životnog principa. Uspjehom i bogatstvom se ne razmeću, materijalno se ne smatra nečim čime bi se trebalo hvaliti – puno im je bitnije da su sretni i – baš kao i svi drugi.

U Finskoj je najnormalnija stvar na svijetu da se se i oni jako, jako bogati voze javnim prijevozom (a ne parkiraju skupi automobil usred pješačke zone kako bi ga svi primijetili, kako je običaj u nas). Martela savjetuje da se usredotočimo na ono što nas čini istinski sretnima umjesto na to izgledamo li drugima uspješno.

2. Provode puno vremena u prirodi

Čak 87 % Finaca izjavilo je u istraživanju iz 2021. da im je priroda važna jer im pruža duševni mir, daje energiju i opušta ih. Dio je finskog folklora odlazak u prirodu i boravak s obitelji u brvnarama bez luksuza poput tekuće vode ili strije. I kada nisu na godišnjem i ne mogu si to priuštiti, Finci se trude što više vremena provoditi na zraku i šetati. Pa i ako nikako ne možete provoditi više vremena u prirodi, Martela predlaže da prirodu unesete u svoj dom i obogatite ga zelenilom.

3. Vjeruju jedni drugima

Što je povjerenje unutar neke zajednice veće, to su njezini građani sretniji, pokazala su brojna istraživanja. Finci cijene iskrenost i međusobno si vjeruju. Djeca se igraju i voze javnim prijevozom bez nadzora, a ako izgubite čak i vrijednu stvar poput laptopa, možete biti sigurni da će vam biti vraćena.

Frank Martela tvrdi da se povjerenje u zajednici gradi od sasvim malih stvari, na primjer ljubaznosti prema neznancima - otvaranjem vrata ili ustupanjem sjedala u javnom prijevozu.

Nije nas iznenadilo, svi su ti savjeti vrlo jednostavni… I ništa nas ne sprječava da ih isprobamo već danas, zar ne?

 

Glavni svjetski grad sauna: Finski grad u kojem ćete opustiti svaku poru svoga tijela Tampere - 1 Tampere - 2 Tampere - 3 +1 Tampere - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju