Prije nekoliko sezona svijet je poludio za hyggeom, danskim konceptom sretnog življenja koji je počeo iskakati s raznih portala, knjižara i televizijskih programa.

Taj recept za sreću podrazumijeva dobro raspoloženje, osjećaj ugode i opuštenosti koji se, između ostalog, postiže toplim papučama, šalicom čaja, juhom u toplini doma. Hygge je i smijeh s prijateljima između zalogaja na ručku, kao i bacanje u smeće stvari koje nam više ne trebaju.

Nizozemski odgovor na dansku filozofiju ne sugerira da trebamo ostati kod kuće, nego izaći na ulice, u prirodu, vjerovati u moć vjetra, odnosno zamijeniti ustajali zrak svježim. Kad dani postanu sve kraći i padnu temperature, uitwaaien se preporučuje protiv zimskog neraspoloženja, snižava stres i vraća energiju. Osim toga, redovito provjetravanje potiče kreativnost i poboljšava koncentraciju. 

U praksi uitwaaien može biti žustra šetnja ili trčanje u prirodi, planinarenje ili vožnja biciklom. Čiji god da je recept bolji najbolje je iskušati oba, jer nema ništa slađe nego počastiti se toplim hyggeom nakon buđenja uitwaaienom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju