Na forumima se može naći svakojakih bisera, ali neka pitanja stranaca o Hrvatskoj zabavila su nas više od drugih. Bez obzira na to što nas od odgovora gdje se nalazi neka zemlja na svijetu dijeli manje od minute guglanja te jedan pogled na globus ili kartu, i dalje se nađu pitanja koja su, blago rečeno, neobična. Vjerujemo da strancima u Hrvatskoj nije lako savladati jezik, ali osnovne informacije ili položaj na karti doista nije problem doznati. 😊

Zašto Talijani ljetuju u Hrvatskoj?

Alice Twain zanima zašto toliko Talijana ljeti dolazi u Hrvatsku kada je u Italiji ljepše. Forumaši su odgovorili kako su razlozi za to: jedna od najrazvedenijih obala na svijetu, čisto more te činjenica kako je Talijanima na sjeveru Čizme bliža hrvatska obala nego jug Italije. Neki su kao razloge naveli i povoljnije cijene, manje gužve, otoke koji su poput vremenskog stroja što vodi u prošlost te možda i ono najvažnije - obje destinacije su drugačije i vrijedne upoznavanja.

Je li Trst u Italiji ili u Hrvatskoj?

Na ovo pitanje strpljivi forumaši odgovarali su kako Trst nikada nije bio u Hrvatskoj. Grad i luka u Tršćanskome zaljevu na obali Jadranskoga mora, središte istoimene pokrajine i regije Friuli-Venezia Giulia neko vrijeme je bio pod mletačkom vlasti te kasnije pod Habsburgovcima. Sarah LaBelle pokušala je pomoći savjetom kako treba baciti pogled na kartu, gdje se vidi kako Trst nema nikakve veze s Hrvatskom.

Je li Hrvatska u Češkoj?

Ovakvo pitanje jasno pokazuje da forumašu koji ga je postavio geografija nije jača strana. I dok su neki odgovarali kako te dvije zemlje nemaju nikakve veze te da nisu čak niti susjede, drugi su se čak i potrudili objaviti kartu Europe kako bi oni koji požele mogli ponoviti znanje.

Je li istina da je većina Hrvata iz Hercegovine?

"Ne znam za 'većinu', ali dio Hrvata je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uključujući i mene. Moji su roditelji rođeni u Bosni i Hercegovini, ali su se kao djeca 1950-ih preselili u Hrvatsku", odgovorio je Paul.

Je li Crna Gora dio Hrvatske?

"Ne, nije jer je Crna Gora nezavisna država i ima svoj teritorij, kao što se vidi na karti", odgovorio je forumaš. Drugi su dodali kako je Boka kotorska u prošlosti jedno vrijeme bila sastavni dio Kraljevstva Dalmacije. Godine 1929. priključena je Zetskoj banovini, a nakon II. svjetskog rata prvi je put povijesno postala dio Crne Gore.

Koja je dominantna rasa u Hrvatskoj?

"Dominantna 'rasa' u Hrvatskoj je Homo sapiens", odgovorila je forumašica Rhea Goikoetxea i dodala kako je podjela na rase zastarjela.

Jesu li Dalmatinci iz Hrvatske?

"Da, jer Dalmacija je dio Hrvatske", odgovorio je Pete Cahill iz Irske, a forumašica Katie se raspisala o dalmatinerima, bez obzira na to što to nije bilo pitanje. 

Možda se pitate, evo njihovih odgovora: Zašto stranci sve više odabiru Hrvatsku za svoj stalni dom? Hrvatska +0 Požega, Hrvatska - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju