Svinjsko pečenje, francuska salata i sarma na stolu na Silvestrovo (ili za ručak 1.1.) kod nas znače otprilike što i "Sretna Nova godina!", a tako i drugi dijelovi svijeta imaju tradicionalnu i vrlo specifičnu hranu koja obećava obilje i dobru sreću u novoj godini pa je neizostavan dio najvećega slavlja u godini.

I dok same namirnice ovise o podneblju, može se primijetiti da je popularna novogodišnja hrana ona koja na neki način simbolizira ili prikazuje obilje – poput leće, kavijara ili šipka. Ako se jedu životinje, biraju se one koje se kreću ili ruju unaprijed, poput riba ili svinja, a uglavnom se izbjegava piletina, rakovi i školjke, sve kako bi sljedeću godinu obilježio napredak. Novogodišnji deserti gotovo su svugdje prstenastog ili okruglog oblika i takvi sugeriraju punoću i opet - obilje.

Popis novogodišnjih specijaliteta koji se u najluđoj noći uživaju diljem svijeta sigurno će vas zabaviti, a možda vam dati i inspiraciju za novo jelo na vašem svečanom stolu. Ne morate biti praznovjerni, ali u svakom slučaju - ne može škoditi.

Dvanaest boba grožđa, Španjolska

Što se jede za Novu godinu - 7 Što se jede za Novu godinu - 7 (Foto: Shutterstock)

U Španjolskoj se, kada u novogodišnjoj noći počne otkucavati ponoć, na svaki otkucaj tradicionalno pojede po jedno zrno grožđa. Običaj je nastao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a navodno su ga smislili proizvođači grožđa. Tradicija proširila na mnoge zemlje španjolskog govornog područja, a susjedni Portugal ima sličnu, ali s – grožđicama.

Leća, Italija

Leću su za sreću u novoj godini jeli još stari Rimljani, a glavni je razlog bio što podsjeća na novčiće. Tradicija do danas živi, osobito u Italiji gdje je klasično novogodišnje jelo cotechino con lenticchie – leća s kobasicama ili pasta e lenticchie, leća s pancetom.

Šipak, Grčka

Šipak u Grčkoj predstavlja plodnost i obilje, prije Nove godine vješa se po kući kao ukras, a u ponoć se razbija o kućni prag. Dio je to pravog obiteljskog rituala koji odaje ukućanima kakva će im biti sljedeća godina. Što razneseniji šipak i što više nereda, to će sreće biti više.

Svinjetina, širom svijeta

Diljem svijeta kao silvestarska večera poslužuje se svinjetina na sve moguće načine. Praznovjerje kaže da u Novu godinu valja ući s pogledom prema naprijed, pa je zato najbolje bolje odabrati prase koje ruje zemlju prema naprijed. 

Glücksschwein, Austrija i Njemačka

Što se jede za Novu godinu - 1 Što se jede za Novu godinu - 1 (Foto: Shutterstock)

Austrijanci i Nijemci, osim što jedu svinjetinu za novogodišnju večeru, vole ukrasiti kuću praščićima od marcipana, zvanim Marcipanschwein ili Glücksschwein, u slobodnom prijevodu srećoprascima. Često se poklanjaju na zadnji dan u godini, pa ako dobijete takvo prasence, možete biti sigurni da vam netko želi sreću, a ne poručuje nešto ružno. Američka verzija je svinjica od pepermint-bombona uz koju obično dolazi i čekić jer za dobru sreću morate – razbiti.

Soba rezanci, Japan

U Japanu se tradicionalno, još od kraja 17. stoljeća, na kraju Stare godine jedu rezanci od heljde. Popularno prvo jelo u novoj godini nije samo vrlo zdravo, već i dužina rezanaca osigurava - dug život. Zato se suzdržite od potrebe da ih pregrizete i uđite u novu uz zvuk srkanja.

Ukiseljene haringe, Poljska i Skandinavija

Često se u sjevernim europskim zemljama ukiseljene, a često i dimljene haringe jedu u ponoć jer se vjeruje da će tako nova godina biti puna obilja i uspjeha. Haringe se kreću prema naprijed, što smo već utvrdili da je poželjno, a njihove ljuske podsjećaju na srebro, što ne može biti loše.

Oliebollen, Nizozemska

Oliebollen su – fritule. Tradicionalno se u Nizozemskoj jedu za Novu godinu, bilo domaće bilo s prigodno postavljenih štandova. Njihov okrugli oblik simbolizira punoću i obilje, a za malo raskoši u tijesto se dodaju grožđice ili neko drugo suho voće.

Novogodišnja torta, širom svijeta

Francuzi imaju galette des rois, Grci vasilopitu, Meksikanci roscu de reyes, a Bugari uživaju u banitsi. U Danskoj i Norveškoj pak, tradicionalna novogodišnja slastica od marcipana koja ima oblik čunja napravljenog od koncentričnih prstenova u koju, prigodno stane i – boca šampanjca. Mnoge zemlje između Božića i Sveta tri kralja imaju običaj u tortu staviti i novčić ili figuricu koja je nalazniku donijeti sreću.

Da pukneš od proteina: Lagana večera s pečenim lososom i slanutkom koja će osvojiti i zagrižene mesojede Pečeni losos i pire od slanutka Pečeni losos i pire od slanutka Pečeni losos i pire od slanutka +2 Pečeni losos i pire od slanutka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju