Tijekom mjerenja tla kod Tustog čela na otoku Pagu 9. svibnja 1999. godine hrvatski geodet Zdenko Grbavac otkrio je misteriju. Točnije, otkrio je neobičnu kamenu formaciju u obliku trokuta koja je prozvana Paškim trokutom.

Vrlo brzo je ustanovljeno da je riječ o jednakokračnom trokutu koje se prostire na oko 500 četvornih metara, a koji se po boji i obliku razlikuje od ostatka okoline. Iako je trokut vidljiv iz zraka, nalazi se na slabo prometnom mjestu – otprilike pola sata pješice od prve ceste – zbog čega je godinama bio neistražen.

Unutar ovoga trokuta pronađeno je kamenje koje je izazvalo pozornost brojnih geologa, ali i ufologa. Na turističkim stranicama grada Novalje stoji:

„Kamenje unutar trokuta okruglog je i valjkastog oblika što ukazuje na njegovu obradu. Dodatno, nakon izlaganja kamenja unutar trokuta ultraljubičastim zrakama isijava crvenu boju što upućuje da je termički obrađen po nekim teorijama prije 12,000 godina. Kamenje takvu boju isijava nakon izloženosti ekstremnim temperaturama kao primjerice kod vulkanskih aktivnosti kojih na Pagu nikad nije bilo.“

Označena je i staza koja vodi do Paškog trokuta Označena je i staza koja vodi do Paškog trokuta (Foto: Filip Brala/Pixsell)

I dok jedni smatraju da je Paški trokut prirodni fenomen koji je nastao djelovanjem mora, vjetra i drugih meteoroloških (ne)prilika kroz dugi niz godina, drugi vjeruju da je on djelo izvanzemljaskih sila.

Za ufologe, paški trokut je otisak svemirskog broda i putokaz prema zvijezdi Sirius u Sunčevom sustavu. Pagom se, naime, često zbijaju šale kako su izvanzemaljci posjetili Pag kako bi probali njegov nadaleko poznati sir, a za sobom ostavili otisak u obliku trokuta.

Priča je u posljednjih dva desetljeća postala dovoljno popularna da pojedinci dolaze posjetiti Paški trokut i pokušavaju sami odgonetnuti njegovo značenje. U blizini trokuta prostire se planinarska staza duga 1,8 kilometara s markacijama kako bi se što lakše mogla pronaći ova otočka misterija.

Želite li i vi posjetiti Paški trokut, odgovarajuće se obucite. Oštro kamenje i nepristupačan teren oko paškog trokuta iziskuje kvalitetnu opremu. Japanke i drugu sličnu ljetnu obuću ipak ostavite kod kuće.

Misterij nebeskih jama koje se "pojavljuju" usred šume u južnoj Kini Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 4 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 5 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 3 +1 Nebeske jame Tiankeng u južnoj Kini - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju