Ono što je zabranjeno može biti slatko, ali to nije bio slučaj kada je kolekcionarka koja je posjetila sajam moderne umjetnosti Art Eynwood u Miamiju, na Floridi dotaknula skupocjenu skulpturu koja se zbog toga razbila na komadiće. Svi znaju da je zabranjeno dirati izloške u muzejima i galerijama, ali znatiželja može skupo stajati.

U ovom slučaju, stajala je oko 40 tisuća eura, na koliko je bila procijenjena plava skulptura, jedna iz serije slavnog američkog umjetnika Pas od balona, čija su se djela znala prodati i za više od 85 milijun eura. Srećom po kolekcionarku, štetu će pokriti osiguranje.

"Vidio sam ženu kako kucka po skulpturi koja je zatim pala i razbila se u tisuće komada", rekao je umjetnik Stephen Gamson za Fox News, koji smatra da se žena htjela uvjeriti radi li se o pravom balonu.
Taj slučaj na Floridi nije jedini u povijesti. Nespretnjakovići, koji uključuju i osoblje muzeja i galerija (a ne samo posjetitelje), su ostavili svoj trag na svjetskoj umjetnosti.

Ode vaza! 

Slučaj star 23 godine britanski muzej Fitzwilliam u Cambridgeu neće nikada zaboraviti. Razgledavajući izložbu, posjetitelj koji nije zavezao cipele spotaknuo se o svoju vezicu i pao niz stepenice. Upao je u izložbu vaza dinastije Qing i napravio štetu od oko 750 tisuća eura.

"Pokušavao sam se uhvatiti za nešto, ali zidovi su bili glatki, od mramora i nisam se mogao zaustaviti", rekao je nesretni posjetitelj i ispričao se. Muzej mu je zbog štete koju je učinio zabranio ulazak do daljnjega.

Umjetnost u drobilici smeća 

Slika Luciana Freuda (rođaka Sigmunda Freuda) 2010. godine zapakirana je u kutiju za dražbu u aukcijsku kuću Sotheby's. Zaposlenici su mislili da kutija prazna pa su je poslali u drobilicu smeća. Slika je bila procijenjena na otprilike 170 tisuća eura, a na prodaju ju je poslao privatni kolekcionar kojem je Sotheby's obećao vratiti novac.

Nesretni kentaur

British Museum u Londonu, najstariji javni muzej na svijetu, posvećen povijesti čovječanstva i kulture svjedočio je nekoliko nezgoda. 1961. godine školska djeca su se potukla, a jedan je dječak sletio na kip kentaura i slomio mu nogu. Jedan od radnika, koji je pao kroz krovni prozor odlomio je glavu kipa, a pamti se i slučaj kada je čistačica prilikom nestanka struje pala na vrijedan japanski sat.

Oprosti, Picasso!

Metropolitan Museum of Art u New Yorku bilježi slučaj nespretne studentice koja je pala na Picassovog "Glumca", sliku vrijednu 90 milijuna eura i poderala je u desnom donjem kutu. Slika je nakon nezgode povučena iz muzeja i poslana na restauraciju. 

Gola na balkonu, slučajna prosidba i Yugo 45 u blatu: Čitatelji otkrivaju najveće nezgode na putovanjima Smiješna putovanja - 4 Smiješna putovanja - 5 Smiješna putovanja - 3 +1 Smiješna putovanja - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju