U srcu pustinje u Saudijskoj Arabiji gradi se ski resort Trojena koji će biti domaćin Azijskih zimskih igara 2029. godine. Riječ je o međunarodnom sportskom natjecanju za članove azijskog Olimpijskog vijeća koje se održava svake četiri godine.

Trojena će se biti umjetno izgrađena snježna oaza za skijanje i druge zimske sportove tijekom cijele godine koja će se prostirati na 60 četvornih kilometara usred pustinje.

Za razliku od rezorta Ski Dubai koji nudi skijanje usred šoping centra u pustinji, Trojena će nuditi uživanje u zimskim sportovima i na otvorenom.

Gradit će se pedesetak kilometara od Akapskog zaljeva na prostoru na kojem su temperature znatno niže nego u ostatku zemlje. Trebala bi biti završena 2026. godine u sklopu futurističkog samoodrživog projekta Neom saudijskog princa Mohammeda bin Salmana koji se planira u regiji.

„Trojena će imati odgovarajuću infrastrukturu za stvaranje zimske atmosfere u srcu pustinje kako bi pretvorila ove Azijske zimske igre u događaj bez presedana,“ rekao je Nadhmi al-Nasr, izvršni direktor projekta Neom.

Kada bude gotova Trojena će obuhvaćati širok spektar smještajnih jedinica – od stanova preko planinskih kuća do vila i luksuznih hotela. Ovdje će se naći i brojni restorani, trgovine te razni zabavni sadržaji, ali i umjetno slatkovodno jezero po imenu The Vault.

Kako bi Trojana trebala izgledati, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Sve ih se više gradi u svijetu: Megagradovi koji nastaju usred ničega Gradovi usred ničega - 1 Gradovi usred ničega - 2 Gradovi usred ničega - 3 +0 Gradovi usred ničega - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju