Vjerojatno ste već vidjeli razne ponude, oglase i novinske članke o talijanskim kućama koje se prodaju za 1 euro. Čak i oni najskeptičniji među nama nisu mogli odoljeti da ne kliknu i vide o čemu se radi, a možda i požele kupiti jednu.

Mnogi talijanski gradovi proteklih godina mamili su kupce ovim cijenama kako bi oživjeli kraj i udahnuli nov život na puste ulice. Kamena kućica u zelenilu i miran život, ali i povratak korijenima, želja su mnogih.

Primjerice, američka glumica Lorraine Bracco, koju pamtimo iz uloge psihijatrice mafijaša Tonyja Soprana, jedna je od onih koji su iskoristili priliku i kupili jeftinu kuću kako bi se vratili u svoju rodnu domovinu.

Gradić Castiglione di Sicilia (poznat i kao grad vina) prošlog mjeseca najavio je prodaju čak 900 napuštenih kuća po cijeni od 1 do 5000 eura.

No s razlogom se mnogi pitaju – u čemu je kvaka? Zašto bi kuća u prekrasnom ruralnom dijelu Italije, s pogledom na more, koštala tako malo?

Mnogo je razloga zbog kojih kuća košta jedan euro

Prvi je razlog taj što ne možete samo tako kupiti kuću i držati ju na lageru. One dolaze s određenim setom uvjeta, a ovisno o tome koje ste mjesto pikirali, mogli biste ostati ugodno iznenađeni ili potpuno razočarani.

Najprije, tako jeftine kuće morate renovirati. Većina kuća koja košta 1 euro na kraju će vas ispasti mnogo više od jednog eura jer im je potrebna temeljita obnova: od krovova i podova, zidova i fasade, do uvođenja struje i vode. Uglavnom su to stare pastirske kuće koje desetljećima nisu bile korištene, pa ih je izjela vlaga i prekrila vegetacija.

Drugi je uvjet često taj da kupljenu kuću morate obnoviti u roku od najviše tri godine. Prilikom kupnje dajete i oko 5000 eura depozita koji vam se kasnije vraća, a trebate platiti i administrativne troškove.

Neki koji su se upustili u ovaj poduhvat kažu kako se trud isplatio – lokalne vlasti bile su od pomoći i na usluzi tijekom cijelog tog „putovanja“, a konačna cijena ipak ih je zadovoljila. Na kraju krajeva, kuća je bila jedan euro.

Drugi kažu kako su nakon duge potrage i desetaka pregledanih kuća (točnije – ruševina) zaključili kako će radije kupiti pristojnu kuću za više novca, s više sadržaja i boljom prometnom povezanošću, pa izvršiti minimalne popravke.

Zatim, mogli biste se iznenaditi kad shvatite da je 1 euro samo početna cijena i da je kuća zapravo na dražbi. Konačna cijena može vas izaći nekoliko tisuća eura – što opet nije loše, ali vas i dalje čekaju poslovi i majstori.

Planirate li ovdje živjeti, trebat će vam radna dozvola, a s vremenom ćete vjerojatno trebati i talijansko državljanstvo te znanje talijanskog jezika. Naime, za kupnju nekih kuća uvjet je da se doselite u dotično mjesto te ondje živite i radite, odnosno pokrenete biznis.

Možda biste pomislili da će vam birokracija i papirologija zadavati glavobolje, no iznenađujuće – brojni kupci potvrdili su kako to uopće nije bio problem. Proces prijave je jednostavan, svi potrebni dokumenti mogu se pronaći na internetu, a oni najhrabriji uspjeli su proći kroz taj proces bez hodanja vamo-tamo do Italije.

Sada im preostaje radovanje selidbi ili mirovini koju će provesti pod suncem, uz more, možda čak i s talijanskim državljanstvom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju