La Palma je jedan od Kanarskih otoka koji se usidrio u Atlantskom oceanu uz sjeverozapadnu obalu Afrike. Poznat je po ogromnoj vulkanskoj kalderi promjera osam kilometara koja je zaštićena kao nacionalni park.

Poznat je i po najvećem optičkom teleskopu na svijetu, Gran Telescopio Canarias, koji se nalazi u zvjezdarnici Roque de los Muchachos, a možda ćete ga se sjetiti i iz recentnije povijesti kao otoka na koji se - ne smije. Naime, vulkan Cumbre Vieja na La Palmi erumpirao je 2021. godine, a otok je tek sredinom prošle godine ponovno otvoren za posjetitelje i turiste.

Ali ovaj put, spominjući ovaj prekrasan otok koji ne bez razloga često nazivaju jednostavno "lijepim", nećemo govoriti o onome što svi znaju, o stvarima koje su na svim turističkim  popisima "obaveznog" i vizurama koje prepoznaju i oni koji se njegovim obalama nisu ni približili.

Mjesto koje se sakrilo

Umjesto toga, otkrit ćemo vam gotovo tajno selo, utisnuto u stijenu, s blještavo blijedim fasadama koje kao da proviruju iz špilja i žive na osami, u savršenom skladu s tamnoplavim oceanom: Porís de Candelaria.

Porís de Candelaria ribarsko je mjestašce nastalo – u pedeset metara visokoj prirodnoj špilji. Čini ga skupina kućica bijelih fasada, koje su sagrađene prije stotinjak godina kao ljetni stanovi ribara, ali danas u njima žive tek rijetki, ali ni oni se ne zadržavaju čitave godine.

Porís de Candelaria izgleda kao mjesto iz bajke, barem kad je more mirno, a nebo koje proviruje u špilju vedro. Kada se ocean naljuti, možemo samo zamisliti kako su se nekadašnji stanovnici stiskali uz najdalji zid, što bliže stijeni.

Naravno, ovdje nema "sadržaja" za turiste, nema restorana, kafića i suvenirnica, nema interneta, pa čak ni kanti za smeće. Do ovog skrivenog mjestašca može se doći automobilom pa pješice ili samo pješice jer je La Palma ispresijecana pješačkim stazama praćenih nevjerojatnim pogledima.

Do Porís de Candelaria stići i brodom ili barkom, a morski će vam put otkriti čarobne poglede na neke uvale i plaže do kojih se ne može drugačije, a uz malo sreće proći ćete i nekadašnjom rutom za bijeg kojom su ribari u 17. stoljeću bježali od gusara.

Najposebniji doživljaj u Porís de Candelariji bez sumnje je zalazak sunca gledan iz unutrašnjosti špilje i onih nekoliko munuta u kojima se od najjačeg kontrasta između bijelih zidova i tamne špilje i mora koje je zalijeva, u čas sve oko vas ogrne istom nijansom mraka i zaželi svijetu laku noć.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju