Carolinu Reaper koja je do nedavno bila rekorderka među najljućim papričicama na svijetu s trona je srušila papričica Pepper X, koja se upisala i u Guinessovu knjigu rekorda. Ed Currie, stručnjak za ljute papričice iz Južne Karoline križanjem je dobio novu pobjednicu koja je tri puta ljuća od Caroline Reaper. Prije deset godina Carolina Reaper je ugledala svjetlo dana također zahvaljujući Edu.

Pitate li se kakav okus ima Pepper X, Ed Currie je opisuje kao trenutno i brutalno ljutu. Nakon što ju je prvi put kušao, opisao je svoje iskustvo:

 
“Gorio sam tri i pol sata. Zatim su se pojavili užasni grčevi. Ležao sam vani na hladnom zidiću oko sat vremena na kiši, stenjući od bola.”

Ljutina čili papričica iskazuje se u Scoville jedinicama, a označava količinu alkaloida kapsaicina. Američki farmaceut Wilbur Scoville osmislio je Scovilleovu ljestvicu 1912. godine. Tada je skupina kušača uspoređivala ljute uzorke razrijeđene šećernim sirupom. Brojevi na ljestvici predstavljali su koliko je puta koncentracija trebala biti razrijeđena da se izgubi osjećaj ljutine. Danas se ljutina papričica mjeri tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (High performance liquid chromatography - HPLC), metodom koja izravno mjeri koncentraciju kapsaicinoida a vrijednost se zatim obilježava Scoville jedinicama.

Pepper X u prosjeku ima čak 2,69 milijuna Scoville jedinica (SHU), prema Guinessovoj knjizi rekorda. Usporedbe radi standardni suzavac za samoobranu ima milijun SHU, dok se sprej protiv medvjeda procjenjuje na oko 3 milijuna SHU. Kako je prošlo kušanje najljuće papričice na svijetu možete pogledati u isječku iz popularnog showa Seana Evansa - Hot Ones.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju