Nadvožnjak Huangjuewan u Chongqingu u Kini smatra se najsloženijim nadvožnjakom na svijetu i pravo je građevinsko i prometno čudo. Smatra se jednim od najizazovnijih nadvožnjaka za navigaciju na svijetu. A kad smo kod navigacije – što tek sa svojih pet kružnih i paralelnih razina radi digitalnim navigacijskim sustavima – možete zamisliti.

Kina se može pohvaliti s više infrastrukturnih čuda i ostatku svijeta nadrealnih prometnica koje se nalaze visoko u nebu, a nadvožnjak Huangjuewan predvodi to društvo. Huangjuewan povezuje tri glavne brze ceste u Chongqingu i to složenom petljom s 20 kolničkih traka na spomenutih pet razina.

Iako na prvi pogled djeluje stvarno zapetljano, a pomalo i strašno, divovska petlja ipak izgleda kompliciranije nego što zapravo jest. Jasno je označena, a projektirana je, zajedno s pristupnim cestama, tako da ako i pogriješite izlaz, nakon najviše deset minuta moći ćete se vratiti u željeni smjer. Zastrašujuća gomila traka izgrađena je upravo zbog toga da se lakše možete vratiti.

Nadvožnjak Huangjuewan trebao je olakšati promet između zračne luke, grada s osam milijuna stanovnika i brzih prometnica. Zato s njega možete krenuti u osam smjerova, prema tri brze ceste i drugim regionalnim cestama.

Izgradnja ove petlje započela je u rujnu 2009. godine, a Huangjuewan je otvoren za promet 2017. Radovi su trajali više od sedam godina, a planiranje gotovo isto toliko.

Najviša razina ceste visoka je otprilike 12 katova, a ukupna duljina ovoj križanja je - veća od 16 i pol kilometara. A i gužva vjerojatno obara mnoge rekorde.

Kao fotomontaža: Golemi most na dva kata s vlakovima i automobilima koji odjednom nestaje pod morem Oresundski most - 9 Oresundski most - 8 Oresundski most - 7 +5 Oresundski most - 6

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju