Internetski magazin Culture trip na svoju je listu hrane koju nikako ne treba probati u Austriji stavio 11 jela, no onima koji vole otkrivati neobične specijalitete po svijetu upravo bi takva lista mogla biti zanimljiva za iskušavanje. Na listi austrijskih jela koje voli većina svakako ćete naći štrudl od jabuka i bečki šnicl, ali Culture trip smatra kako kobasicama punjenima sirom ili kavi sa sirovim jajetom ipak ne treba dati šansu.

Leberkäse

Leberkäse u doslovnom prijevodu znači “jetreni sir”. Priprema se od usitnjene usoljene govedine, svinjetine, slanina i luka, a smjesa se peče u kalupu dok ne dobije hrskavu koricu. Ovisno o kraju, leberkäse može, ali i ne mora sadržavati jetru, a niti sir. Leberkässemmel podrazumijeva "jetreni sir" na pecivu. Ponekad se poslužuje sa senfom ili salatom od krumpira. Voljeli ga ili ne, Leberkäsesemmel će vam u svakom slučaju upropastiti dijetu.

Leberkäse Leberkäse (Foto: Shutterstock)

Käsekrainer

I dok neki poistovjećuju Beč s ljupkim kavanama i slastičarnicama, drugi će u tom dijelu Austrije potražiti dobar komad mesa. Iako ju je Culture trip stavio na popis, debeljuškasta kobasica punjena malim komadićima sira u Beču nije omražena. Prži se ili peče na roštilju tako da se sir lijepo otopi, a najčešće se jede u pecivu.

Debrecener

Dobro poznata mađarska kobasica iz grada Debrecena voli se i u Austriji. Priprema se od dva dijela nemasne svinjetine, jednog dijela govedine, svinjske masti i pikantnih začina. Tanke i uske kobasice mogu se kuhati i peći, te jesti samostalno, ili kao dodatak drugim jelima. Culture Trip piše kako ne djeluju privlačno jer sadrže komadiće masti, ali mi bismo im dali šansu.

Beuschel Beuschel (Foto: Shutterstock)

Beuschel

Izdašni klasik austrijske kuhinje priprema se s iznutricama, obično srcem i plućima, a poslužuje se u tamnom umaku. Obično se u jelu koriste teleće iznutrice, ali i druge vrste mesa su dobrodošle.

Kaisermelange

Postoji li jelo s popisa Culture Tripa prema kojem je opravdano biti skeptičan, to je kaisermelange. Careva kava se sastoji od sirovog žumanjka, koji se umuti i pomiješa s medom i jakom crnom kavom, a zatim se aromatizira s malo konjaka, odnosno brandija. Kaisermelange se više ne poslužuje u bečkim kavanama zbog straha od salmonele, ali još uvijek ima Bečana koji taj specijalitet rade kod kuće.

(Previše) schnappsa

Što je skijanje bez schnappsa? Isto što i život bez rakije u Hrvatskoj. U Austriji su voćne rakije osobito popularne i lako se zaigrati u nazdravljanju i isprobavanju okusa. Od previše schnappsa sutradan će vas boljeti glava, ali srećom Austrija ima dovoljno konkretne hrane koja će ublažiti mamurluk.

Bierschinken

Pivska salama u kojoj nema piva ime duguje piću uz koje se posluživala i najčešće jela u popodnevnim satima, Kako piše Culture Trip, bierschinken ima neobičan okus. Obično se sastoji od fino mljevene svinjetine, slanine, soli i začina kao što su đumbir, kardamom, korijander i bijeli papar.

Bierschinken Bierschinken (Foto: Getty Images)

Mozart Kugel

„Ne trebate ih u potpunosti izbjegavati, ali budite oprezni jer „izazivaju ovisnost“, piše Culture Trip i dodaje kako se po boji folije razlikuje i sastav omiljenih Mozart kugli.
„Crvena folija za mliječnu čokoladu, plava za tamnu – ove glatke čokoladne kuglice sa središtem od marcipana su izvorna austrijska poslastica. Prvi ih je napravio slastičar Fürst u 19. stoljeću, a naći ćete ih u gotovo svakom dobrom supermarketu u okolici Salzburga i u Café Konditorei Fürst, koji se nalazi na Mirabellplatzu. Čuvajte se“, piše online magazin.

Sacher-Torte

Slavna torta se našla na popisu hrane koju treba izbjeći na putovanju Autrijom jer je ni kriva ni dužna nazvana „jednim od najprecijenjenijih kolača na svijetu“.
„Ovu običnu čokoladnu tortu ljudi općenito smatraju izrazito prosječnom – pomalo suhom i bezukusnom. Sigurno nije vrijedna kalorija i postoje bezbrojni bolji konkurenti koje biste trebali isprobati umjesto nje“, piše Culture Trip.

Brat’lfettn

Iako hladan umak i svinjska mast ne zvuče najbolje Brat’lfettn se zdušno maže u Austriji. Taj se namaz neprimamljivog izgleda našao na listi jela o kojima se žustro raspravlja.

Mohnnudel Mohnnudel (Foto: Getty Images)

Mohnnudel

Baš kao i brat’lfettn – i mohnnudel je jedno od jela čiji izgled turistima ne ulijeva povjerenje – barem onima koji nisu odrasli na jednostavnim jelima s makom. Radi se o tjestenini sličnoj šufnudlima koji se posipaju šećerom i makom, a potječe sa sjeveroistoka zemlje.

Neobičan otok: Znate li zašto Maltežani ne metu kuću nakon što padne mrak? Malta Malta Malta +0 Malta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju