Sigurno ste već čuli mnogo toga o ideji da se stanovnicima omogući univerzalni temeljni dohodak, bez obzira što radili i čime se bavili. Tako su u Kataloniji odlučili isplaćivati mjesečni iznos od maksimalnih 800 eura (oko 6 tisuća kuna) za čak 5 tisuća stanovnika na razdoblje od dvije godine.

U eksperimentu u Kataloniji sudjelovat će tisuće sudionika. Odrasli će dobiti 800 eura mjesečno, a djeca 300 eura (oko 2.300 kuna). Sudionici će biti raspoređeni po cijeloj regiji, iako je vjerojatno da će bogatiji stanovnici biti isključeni. Test će trajati pune dvije godine.

Katalonija definitivno nije prvo mjesto koje isprobava ovu vrstu dohotka. Preko 130 mjesta diljem svijeta, od Irana i Kenije do Kanade i Finske, doživjelo je neku vrstu eksperimentiranja s univerzalnim temeljnim prihodom. Wales je ovog ljeta pokrenuo prvo takvo "ispitivanje" u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema Catalan News, ono što razlikuje katalonski program od ostalih je da neće biti vezan uz zaposlenje, obrazovanje ili bilo koji drugi poseban status. Drugim riječima, gotovo svatko ima pravo sudjelovati.

Prethodna ispitivanja pokazala su da su ljudi koji su primili temeljni dohodak imali manje stresa i bolju prehranu. Došlo je i do viših stopa pohađanja škole i veće potrošnje u lokalnim zajednicama.

Što god mislili, eksperiment u Kataloniji trebalo bi započeti 1. siječnja 2023., a nekoliko tisuća građana, imat će razloga za sreću.

Tražite savršeno mjesto za rad na daljinu? Upravo ste ga našli! Letur - 1 Letur - 2 Letur - 3 +1 Letur - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju