Zrakoplovne kompanije u posljednjih godinu dana počele su nuditi takozvane razdvojene (eng. unbundled) karte za poslovnu klasu. Ove karte u prosjeku koštaju i do tisuću kuna manje nego što je to prije bio slučaj.

Kupljena karta za poslovnu klasu prije je podrazumijevala udobno sjedalo s više prostora za noge i ponesene stvari od ekonomske klase. Uz nju ste dobili i piće dobrodošlice - najčešće šampanjac, obrok od tri slijeda poslužen na pravim keramičkim tanjurima, bolji izbor filmova na letu, ulazak i izlazak iz aviona bez čekanja, ali i više bodova na loyalty kartici.

Avion Zanimljivosti Možda i bolje: 8 avionskih tajni o kojima putnici pojma nemaju

Prije nego što se uopće ukrcate na let, ili u slučaju da morate negdje presjedati na raspolaganju vam je business lounge. U njemu možete besplatno uživati u pićima i grickalicama, čitati novine i surfati internetom. Neki business loungeovi imaju čak i tuševe te sobe za spavanje, te uslugu besplatnog prijevoza u zračnu luku s privatnim vozačem.

Danas možete kupiti zrakoplovnu kartu za poslovnu klasu po manjoj cijeni, ali i s manje pogodnosti. Qatar Airways prvi je ponudio ovu uslugu još u studenom 2020. godine. Oni su, naime, razdvojili dotad uobičajenu uslugu poslovne klase na više različitih opcija te ponudili pakete koje ograničavaju neke povlastice.

Stjuardesa Zanimljivosti Jeste li se ikad zapitali što stjuardese odmah primijete na vama?

Primjerice, i dalje dobijete dobro sjedalo u avionu, ali ne možete odabrati gdje točno sjedite i u blizini koga. Ili, pak, možete odabrati svoje sjedalo, ali nemate mogućnost odlaska u business lounge i korištenje njihovih dodatnih usluga.

Ovom trendu priključile su se i brojne druge zrakoplovne kompanije – od Emiratesa preko Cathay Pacifica do Finnaira.

Avion Zanimljivosti Zašto avioni izbjegavaju let preko Tihog oceana

Smanjivanje cijena zrakoplovnih karata za poslovnu klasu direktna je posljedica pandemije koronavirusa. Ne samo da je pala potražnja za letom zrakoplovima zbog aktualne situacije, već su i ljudi koji žele letjeti spremniji platiti više kako bi sjedili na boljem, izoliranijem mjestu u avionu te imali što je moguće manje kontakata s ljudima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju