"Europsku pustinju" koja nikako ne želi ostati na svojem mjestu pronaći ćete na sjeveru kontinenta, u Danskoj - preciznije Jyllandu, poluotoku koji se smjestio između Sjevernog i Baltičkog mora. Råbjerg Mile, najveća migrirajuća dina u sjevernoj Europi, pokriva područje od dva četvorna kilometra između Skagena i Frederikshavna. Izvorno je nastala na zapadnoj obali poluotoka, ali zbog jakih vjetrova svake se godine pomakne do 18 metara u smjeru sjeveroistoka.

U 19. stoljeću danska je vlada odlučila zasaditi travu i drveće kako bi zaustavila pomicanje dina, kao i štetu koju nanose ljudima - otkako su krenule prve migracije pijeska u 15. stoljeću nestale su cijela sela.

Råbjerg Mile je jedini dio u koji se nije interveniralo, i to kako bi se sačuvao podsjetnik na to kako su pješčane dine nastajale tijekom stoljeća. I crkva svetog Lovre Rimskog, poznata i kao Crkva pod pijeskom odličan je pokazatelj što dine mogu učiniti okolišu – prije svake mise trebalo je osloboditi ulaz od pijeska, da bi s vremenom Danci odustali i prepustili je dinama. Danas iznad pijeska viri tek jedan toranj.

Råbjerg Mile omiljena ljetna destinacija za odmor zaljubljenika u prirodu, a oni koji uspiju „osvojiti“ vrh koji se nalazi 40 metara iznad razine mora za nagradu dobiju predivan pogled na okolicu. No ako vas ne posluže vremenske prilike sam uspon može biti itekako zahtjevan.

Osim hotela, posjetiteljima je na raspolaganju i kamp s drvenim kućicama, bazenima, saunama i teniskim igralištima, a neke od aktivnosti kojima se možete baviti je jahanje ili plivanje. Tražite li idealnu bazu za istraživanje tog kraja, možete odsjesti u gradu Skagenu od kojeg vas do dina dijeli tek 15 minuta vožnje. Na istočnoj obali more je mirnije i pliće, a plaže se nižu do Sæbyja. Duž zapadne obale pronaći ćete široke pješčane plaže, valovite dine i plavetnilo Sjevernog mora.

Jedan od najdužih na svijetu: Most koji je spojio istok sa zapadom Danske Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 3 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 1 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 2 +0 Most koji prelazi preko tjesnaca Veliki pojas u Danskoj - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju