Cvijeće, cvijeće i još cvijeća. Ukratko bi se tako moglo opisati stanje u ovom malom nizozemskom gradu, gdje ne cvjeta tisuću, već - milijun cvjetova

Od početka travnja do sredine svibnja sjeverna Nizozemska pretvara se u živopisni tepih od šarenog cvijeća kad su tulipani u punom cvatu. Gradić Aalsmeer, na pola sata od Amsterdama, prozvan je cvjetnom metropolom Nizozemske. Svaka tri mjeseca mijenja se postav u Muzeju cvijeća, a svakog se jutra održava najveći cvjetni sajam na svijetu - Bloemveiling.

Dnevno prodaju 19 milijuna cvjetova 

Tom spektaklu možete svjedočiti od 7 ujutro kada na tržnicu počinju pristizati kamioni s cvijećem koje će kupci kasnije slati na sve svjetske adrese. Svakog dana u tjednu proda se oko 19 milijuna cvjetova, a dnevni promet kreće se oko 6 milijuna eura.

Aalsmeer Aalsmeer (Foto: Shutterstock)

Čak 95 posto svjetskih jorgovana dolazi iz tog područja. Ljubičasti simboliziraju ljubav, plavi sreću, ružičasti strast, a bijeli nevinost. Posebno je atraktivno provozati se brodom po jezeru Westinderplassen, u kojem otočići puni cvijeća tvore pravi labirint. Iako ljiljani rastu po cijelom svijetu, tehnika uzgoja iz Aalsmeera je jedinstvena.

Za uzgoj tulipana potrebno je otputovati do Beemstera, mjesta pod zaštitom UNESCO-a od 1999. Vlasnici će vam vrlo vjerojatno dopustiti da pogledate njihovu farmu tulipana i prošećete se između gredica. Za potpuni doživljaj ne propustite probati i autohtoni sir frizijskih krava koje pasu na obližnjim vlažnim travnjacima.

Eto, ukratko, ako ste ljubitelj cvijeća, jednom u životu znate gdje se valja zaputiti u mjesecu travnju.

Notre Dame u Nizozemskoj: Zelena katedrala koja umire i ponovno raste Zelena katedrala - 5 Zelena katedrala - 4 Zelena katedrala - 3 +1 Zelena katedrala - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju