Airbnb lani je zabilježio 40 milijuna gostiju u objektima koji se iznajmljuju preko te tvrtke. Iako hoteli i dalje masno zarađuju, smatraju da im Airbnb uzima prevelik dio kolača. Prijedlozi da se ograniči njegov rast pojavili su se u SAD-u, gdje veliki hotelski lanci zahtijevaju drugačiju zakonsku regulaciju ovakvog vrsta najma smještaja za odmor. Priču o tome prenio je Travel + Leisure.

Neki od njih čak su financirali i istraživanja čiji rezultati sugeriraju da neki Airbnb najmodavci djeluju ilegalno. Po nalazima tih istraživanja, neki najmodavci iznajmljuju i više stambenih jedinica na duže vremenske periode, što hoteli smatraju ilegalnom djelatnošću. Kao razlog svoje zabrinutosti navode da ovakva ilegalna djelatnost ide na štetu sigurnosti klijenata, stambenih četvrti u kojima se jedinice iznajmljuju, a usto, najmodavci još i ne plaćaju porez na to.

Jedan od prijedloga zakonske regulative, koji se pojavio u SAD-u, a hoteli su podržali, je da se broj dana za najam objekata za odmor u godini ograniči na 75, da se pojača provedba tih uredbi, ali i kažnjavanje za kršenje. Prijedlog nije prošao. 

Osim što se bore za uvođenje zakona kojima bi se ograničilo djelovanje Airbnb-a, hotelski lanci bore se i na druge načine. Uvode nove proizvode koji trebaju privući baš ciljnu skupinu Airbnb-a: milenijce, odnosno mlade koji traže iskustvo smještaja koje odgovara njihovom ukusu i budžetu.

Hilton Worldwide nedavno je najavio novi brend Tru by Hilton. U svoju ponudu uvrstit će veće TV-e, moderni proces prijave u hotel povezan s društvenim medijima te digitalne ključeve dostupne na aplikacijama pametnih telefona. Marriot je proširio svoj Moxy brend, novi hotelski lanac, kreiran specijalno za milenijce. Lansiran je u Europi, a spaja suvremeni dizajn i pristupačnu uslugu po pristupačnoj cijeni.

Iz Airbnb-a nije bilo reakcija na pokušaje hotela, a komentirali su samo kako svojim načinom najma smještaja olakšavaju putovanje ljudima na razna mjesta, koja možda inače ne bi imali prilike vidjeti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju