Za sve ljubitelje pravog avanturizma donosimo pet destinacija u Europi koje vam nude otkrivanje neistraženog, egzotičnog i neobičnog.

Promatranje medvjeda u Slovačkoj
Slovačka je poznata po svom planinskom reljefu gdje, osim u prirodnim ljepotama, možete uživati i u promatranju divljih životinja. Posebno je popularno proučavanje europskog smeđeg medvjeda kojeg danas možemo pronaći na samo još nekoliko lokaliteta u Europi. Stoga je veoma vrijedno njegovo stanište u Visokim Tatrama, planini koja se nalazi na granici između Slovačke i Poljske. Tamo medvjede možete vidjeti u njihovom prirodnom okruženju u sklopu četiri rute godišnje koje odlaze promatrati divlje životinje. Dvije se održavaju u lipnju, a dvije u rujnu. Naravno, osim medvjeda, moguće je vidjeti i druge divlje životinje poput jelena, divokoza, vukova i riseva.

Vožnja biciklom na Korziki
Brdovit francuski mediteranski otok savršen je za otkrivanje biciklom. Poznat je po raznolikom reljefu, pa je tako moguće uživati u azurnoj obali, ali i u planinskim vrhovima. Zanimljivo je da je unatoč tome Korzika tek nedavno uvrštena kao ruta u poznato natjecanje Tour de France.

Planinarenje na 'Vrata pakla' na Islandu
Jedan od najpoznatijih, ali i najaktivnijih vulkana na Islandu je Hekla. Od 874. godine zabilježeno je čak 20 erupcija, a od toga ih je pet izbilo u zadnjih 70 godina. Stoga nije čudno da su ga Islanđani prozvali „Vrata pakla“ iz kojeg se čuje plač prokletih duša koje žele od tamo pobjeći. Ipak, Hekla uvijek iznova privlači avanturiste koji ne mogu odoljeti znatiželji. Godišnje se organizira desetak planinarskih ruta do samoga vrha s kojeg je moguće vidjeti i Vatnajokull, najveći europski ledenjak. Ako imate dovoljno hrabrosti tada je penjanje na vulkan idealan način da otkrijete sve tajne Islanda.

Otkrivanje Stockholmskog arhipelaga
Specifičnost Stockholma, glavnog grada Švedske, jest u tome da je oko njega rasuto čak 24000 otočića i grebena. Štoviše, cijeli se taj se cijeli arhipelag zove po gradu, a poseban je doživljaj otočiće proučiti tijekom vožnje brodom ili čamcem.

Tura po Toskani na vespi
Toskana je jedna od najpoznatijih i najljepših talijanskih regija, a Vespa je jedno od najtipičnijih talijanskih vozila. Stoga ne čudi da njih dvije zajedno daju dobitnu kombinaciju za avanturistički odmor. Unajmite Vespu (po mogućnosti retro izgleda) i istražite središnju regiju Italije koja ima više od 120 zaštićenih područja prirode. Neponovljiv doživljaj je zagarantiran. Ciao tutti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju