Prve asocijacije koje većini ljudi padaju na pamet kada se spomene Švedska su švedski stol, mesne okruglice, kriminalistički trileri ili automobil Volvo. Međutim, prije svega navedenoga to je zemlja prekrasne i očuvane prirode te bogate povijesti. Izdvojili smo po jedan grad, regiju, otok i nacionalni park koji se ističu svojom starošću, posebnošću i veličinom.

Grad u kojem je sve počelo

Oko 50 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Stockholma smjestio se najstariji grad Švedske Sigtuna. Ovaj grad osnovan još u 10. stoljeću sadrži brojne povijesne lokalitete poput ruševina Crkve sv. Larsa i Crkve sv. Olofa. Glavna ulica Stora Gatan jedna je od najstarijih glavnih ulica u Švedskoj, puna živopisnih drvenih kućica, suvenirnica, restorana i kafića. U istoj ulici nalazi se Sigtunski muzej u kojem možete saznati o povijesti zemlje i ovog srednjovjekovnog grada te prvom kralju Eriku Pobjedničkom. Za one željne prirode, u blizini se nalazi prekrasno jezero Mälaren koje se može razgledati pješice ili brodom.

Početci turizma

Jedno od najpopularnijih turističkih odredišta Švedske je grad Rättvik. Ovaj šarmantni grad nalazi se u regiji Siljansbygden i nezaobilazna je postaja za ljubitelje švedske narodne glazbe kao i glazbe svih stilova jer se u njegovoj blizini nalazi Dalhalla, najspektakularnija europska vanjska pozornica. Dalhalla je posebna jer je jedno od samo tri mjesta na svijetu gdje se može vidjeti kako su meteoriti formirali prirodni okoliš. Regija Siljansbygden smjestila se tik uz jezero Siljan, a gradovi i sela koja obuhvaća poznati su po folklornoj kulturi koja je arhetip švedske kulture.

Stockholm Stockholm (Foto: Getty Images)

Biser Baltika

Većina Šveđana, kao i turista tijekom ljetnih mjeseci zaputi se na Gotland, najveći švedski otok koji nazivaju i Biserom Baltika. Neobična priroda, dugačke i pješčane plaže te srednjovjekovni grad Visby svake godine privlače stotine tisuća posjetitelja. Nekada je glavni grad otoka Visby bio naseljen Vikinzima, a zbog dobro očuvanog izgleda hanzeatskog sela iz 12. stoljeća nalazi se na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine. Još jedna popularna atrakcija otoka je špilja Lummelunda, jedna od najdužih špilja u Švedskoj koju su slučajno otkrila tri pustolovna tinejdžera 40-ih godina prošlog stoljeća.

Nemilosrdna priroda

Najstariji i najgrandiozniji nacionalni park Švedske je definitivno Sarek. Ovo područje proglašeno je nacionalnim parkom davne 1909. godine, a na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine nalazi se od 1996. godine. Park se prostire na 9400 četvorna kilometra i središnji je dio Laponije koju tradicionalno naseljavaju Laponci ili Saami. U parku se nalaze prekrasne doline, stotine planina s vrhovima od preko 1800 metara i glečeri. Od životinjskog svijeta u parku se mogu vidjeti smeđi medvjedi, gorske kune, risovi, orlovi te najveći primjerci losova u Europi.

Bacite se u pustolovinu otkrivanja Švedske i zaputite se na spomenute destinacije. Švedska će za vas postati mnogo više od brendova po kojima je poznata, garantiramo.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju