Za nešto više od mjesec dana zemlja će ugostiti 32 najbolje nogometne reprezentacije svijeta, koje će dati sve od sebe da osvoje Svjetsko prvenstvo. Budući da će tih mjesec dana "najvažnija sporedna stvar na svijetu" biti tema svakodnevnih razgovora, a prvenstvo se igra u Rusiji, vrijeme je da vas upoznamo s manje poznatim činjenicama o površinski najvećoj zemlji svijeta!

1. U Rusiji je muškarcima mnogo lakše pronaći žene nego ženama muškarce. Razlog je tome činjenica da rusko stanovništvo broji čak 9 milijuna dama više, pa su muškarci ovdje – blažena manjina!

2. Kad smo već u uvodu spomenuli Svjetsko prvenstvo, ostanimo još malo kod sporta. Prije točno 110 godina, za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu, ruski sportaši zakasnili su na natjecanje 12 dana. Razlog? Još uvijek nisu koristili gregorijanski kalendar!

3. Pivo u Rusiji nije smatrano alkoholnim pićem sve do 2013. godine. Neobično, ali s obzirom na prilično raširenu konzumaciju votke, možda i nije toliko čudno da se pivo nije smatralo alkoholnim pićem.

4. Za vrijeme vladavine Petra Velikog (17. i 18. stoljeće) niste tek tako mogli nositi bradu. To jest, mogli ste, ali ste za njezino nošenje plaćali poseban porez!



5. Riječ "votka" dolazi zapravo od riječi "voda". Hm, možda zato Rusi toliko vole votku, jednostavno se – zabune.

6. Prema istraživanjima, trećina Rusa još uvijek vjeruje kako se Sunce okreće oko Zemlje. E, moj Galileo...

7. Također, Rusi su prilično i nostalgični. Tako prema anketi iz 2016., njih čak 56 posto žali za raspadom Sovjetskog Saveza.



8. 640 tisuća Rusa i Ruskinja može se pohvaliti liječničkim zvanjem. Ipak, "nadriliječnika" je, nažalost, više – 800 tisuća.

9. Djed svemoćnog ruskog predsjednika Vladimira Putina radio je kao kuhar za dvije poznate figure iz prošlosti – Lenjina i Staljina. Unuk je, očito, "učio" bolje.

10. Ovdje se laboratorijske miševe itekako cijeni. Dokaz je tomu činjenica kako je jedan laboratorijski miš dobio svoj spomenik u Sibiru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju