Odnedavno Zemljom Izlazećeg Sunca možete putovati bez povlačenja kufera sa sobom. Kako, sasvim logično, upitat ćete se? Jednostavno reći ćemo, jer je u Japanu zaživjela web stranica koja omogućava putnicima najam odjeće, tehnike i ostalih potrebnih stvari od lokalnog stanovništva.

Locarry je pokrenut ove godine, a za njega je zaslužan Shimpei Watanabe, kome je ideja pala na pamet tijekom putovanja u Kinu prošle godine. „Sa sobom sam uzeo veliki kufer umjesto ručne prtljage, jer sam morao uzeti odjeću i obuću za rad. No, kad me na aerodromu dočekao prijatelj rekao mi je da to nisam trebao nositi, već jednostavno mogao posuditi od njega“ – zaključio je Watanabe.

Kufer - 1 Kufer - 1 (Foto: Profimedia.hr)

S obzirom na uspjeh drugih online stranica za najam (makar se u njegovom slučaju ne radi o nekretninama), kao što su AirBnb i Home Exchange, Watanabe je zaključio kako u današnjem digitalnom svijetu i Locarry ima dobre šanse za uspjeh. Jednostavno, turisti neće morati vuči previše odjeće, a domaći će ionako posuditi stvari koje im u tom trenutku nisu potrebne.

Stvari koje se pojavljuju za najam vremenom rastu, pa tako sad možete putovati i iznajmiti majice, jakne, odijela, haljine, šešire, sunčane naočale, kimona, ručnike, odjeću za rad... Tu je i sportska ponuda, pa vas tako čekaju golf palice, teniski reketi, šatori...

  Prtljaga Prtljaga (Foto: Guliver/Thinkstock)

Proces je prilično jednostavan – vlasnik stavlja popis stvari koje je spreman iznajmiti, onaj kome trebaju se javlja, dogovara primopredaju i vraćanje s vlasnikom, izvrši plaćanje i to je to. Naravno, i oni koji posuđuju svaki put su ocijenjeni, jer se očekuje da stvari vratite u stanju u kojem ste ih i posudili.

U međuvremenu, koncept se iz Japana proširio i na druge zemlje, pa je tako Loccary sad prisutan i u SAD – u, Australiji, Kanadi, Singapuru, Tajlandu...

A Shimpei Watanabe je danas sretan čovjek, jer ne samo da je njegova ideja očito uspjela, već je zasigurno, od njene realizacije ostvario i sasvim pristojan profit. Kofer Kofer (Foto: Thinkstock/Guliver)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju