Daleka Australija većini nas je na listi želja, a čak i najveći plašljivci pregrmili bi strah od pauka, zmija i krokodila jer je riječ o kontinentu nevjerojatne prirode, i putovanju života. S obzirom da nije baš usput, na to putovanje valja se dobro pripremiti i mudro iskoristiti svaki trenutak.

Stoga, donosimo popis nekoliko stvari koje možete doživjeti ako vas put navede u Nacionalni park Kakadu. Područje se prostire na čak 20 000 km2 a poznato je po aligatorskim rijekama, kulturnoj baštini domorodačkog stanovništva, močvarama i visokim stijenama…

Smatra se jednim od najljepših parkova u Australiji, što se može naslutiti čak i letimičnim pogledom kroz galeriju fotografija. Evo što biste mogli isprobati:

Vidjeti izložbu na otvorenom

Nacionalni park Kakadu posebno se ističe bogatstvom kulturne baštine Aboridžina. Diljem parka prostire se čak 5 000 malih umjetničkih dijela koje su domoroci stvarali tisućama godina u kamenu. Svjedočanstvo je to stare veze između ljudi i prirode, danas predivna izložba na otvorenom.

Družiti se s krokodilima

Ono drugo po čemu je park također poznat su brojni krokodili. No, nemojte da vas 10 000 krokodila obeshrabri. To je ionako samo jedna desetina krokodila koji žive u ovom dijelu Australije 😉

Poželite li se družiti s krokodilima, najprije imajte na umu da je taj osjećaj vjerojatno jednosmjeran. Najstrože se napominje kako treba izbjegavati vodene površine u kojima oni žive, a ako ih želite vidjeti izbliza, za to postoje posebne ture brodovima.

Diviti se Jim Jim slapovima

Jedna od najpoznatijih atrakcija su Jim Jim slapovi. Bazen podno 150 metara visokih, tamno crvenih litica iz kojih se slijeva slap prizor je koji nikad nećete zaboraviti. Neki se usude ovdje i plivati, no nije preporučljivo. Ovdje žive slatkovodni krokodili koji su ipak prvi zauzeli plivaća mjesta.

Letjeti iznad slapova

Kad već nema plivanja, ima letenja. Kakadu nudi priliku da nevjerojatne slapove kao što su Jim Jim i Twin Falls vidite iz zraka. Prizor slapova koji se obrušavaju u zelenu džunglu sa visokih stijena, naročito u ljetno doba za zalaska sunca nemaju cijenu. Zapravo, imaju. Oko 250 dolara.

Plivati među slapovima i stijenama

Pitanje koje se uvijek veže uz nacionalne parkove koji imaju zadivljujuće vodene površine jest „smije li se ovdje plivati?“. Pa, odgovor će vas razveseliti: ne samo da je plivanje na za to predviđenim mjestima dozvoljeno, već je jedna od aktivnosti koje naprosto morate probati. Odmor je to za dušu između predivnih slapova i zadivljujućih kamenih formacija.

Putovanje života za koje se valja dobro pripremiti

Kakadu definitivno nije jedno od onih mjesta do kojih se možete „malo zaletjeti“. Doduše, možete, ali propustit ćete previše toga. Optimalna duljina izleta u ovaj Nacionalni park je čak tri dana. Sedam bi vam bilo dovoljno da vidite sve što se nudi, no većinu posjetitelja sasvim fino oduševi i kraći boravak.

Za istraživanje parka ne treba vam vodič ako znate voziti auto jer su sve ceste i atrakcije dobro označene. A najbolje vrijeme za posjet je u tzv. suhoj sezoni od svibnja do rujna kada su ceste otvorene i vrijeme prijateljski raspoloženo. Vjerujte, ne želite zaglaviti na famoznoj i zastrašujućoj cesti aligatora u krivo vrijeme…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju