Robyn Vulinovich konzultantica za putovanja u My Hidden Croatia razgovarala je s uglednim magazinom Guardian o najboljim mjestima gdje možete jesti, kupati se i uživati u Splitu. Jedan od njezinih omiljenih restorana je Villa Spiza, smještena na nekoliko minuta šetnje od Dioklecijanove palače. Kako kaže, mali užurbani prostor i sezonski jelovnik svakodnevno privlači lokalce koji dolaze na dnevna jela poput pašticade, brujeta ili ribe s gradela.

Za preporuku je i Dvor, restoran s vrhunskim chefom i terasom koja gleda na Firule, plažu na kojoj možete gledati domaće kako igraju picigin. Ne treba propustiti niti živopisni Pazar, tržnicu na kojoj neki prodavači prodaju svoje povrće, sir i maslinovo ulje gotovo 50 godina.

Što vidjeti?

Split ima prekrasne muzeje, napominje Robyn, a jedan od najdražih joj je Etnografski muzej koji prikazuje kako su Splićani živjeli u prošlosti. Među brojnim izlošcima možete naći svakojake predmete, od nakita do lonaca. S krova se pruža zadivljujući pogled na Peristil – središnji trg kompleksa palača sagrađenih za cara Dioklecijana na prijelazu u četvrto stoljeće.

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu prekrasna je građevina s kraja 19. stoljeća i jedno od najstarijih sačuvanih kazališta u Dalmaciji. Balet, opera i koncerti koji se ovdje održavaju su svjetske klase.

Plaže i pješačke staze

Obojena Svjetlost i Kašjuni lijepe su plaže nedaleko od mirnog dijela Splita, Meje, u kojem živi Robyn, do kojih se dolazi Šetalištem Ivana Meštrovića. Nedjeljom voli prošetati do Marjana koji se naziva i „plućima Splita“, popularnog mjesta za biciklizam, penjanje po stijenama i planinarenje. Pogled s vrha proteže se sve do otoka Brača i Šolte, a vidi se i komadić Hvara.

Nedaleko od Splita nalaze se pješačke staze Mosora koje su osobito popularne kad zahladi, tijekom jeseni i zime.

„2021. otvorena je nova pješačka staza Via Brattia duga 140 km na Braču, udaljenom 50 minuta vožnje trajektom iz Splita. Ta kružna otočna staza, nazvana „hrvatskim caminom“, povezuje 12 povijesnih i sakralnih znamenitosti i stanica prirodnih ljepota“, kaže Robyn.

Noćni život 

A kad je riječ o noćnom provodu, Robyn preporučuje Marvlvs Library Jazz Bar u kojem možete popiti rakiju ili pošip. Za ljubitelje koktela tu je Noor sa zanimljivim menijem koji uključuje i pića poput Spicy Sunseta što spaja tekilu s čilijem.

Crofna: Hit mjesto u Zagrebu koje prodaje krafne s Domaćicom, Torticom i Banankom U Crofni možete naručiti i milkshake Krafna Bijeli Bueno Krafna Domaćica +1 Krafna Bananko

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju