Mračni i hladni prosinac u kombinaciji s ograničenim putovanjima pobudio je u nama nostalgiju za toplijim krajevima. Jedan od njih je Pafos, obalni gradić na Cipru.

Na prvu mami svojim prekrasnim pješčanim plažama i tirkiznim morem, ali tek treba otkriti njegovu unutrašnjost. Gomila antičkih ostataka i utvrda pod palmama stvaraju dojam kao da ste u nekom drugom dobu. Teško je zamisliti da se nedaleko od vas, na mjestu iz kojeg je Afrodita navodno izronila iz vode, sada nalaze luksuzni hoteli i plove skupe jahte.

Grad je podijeljen na Stari Pafos (tzv. Kouklia) i Novi Pafos. Stari Pafos se nalazi na brdu, a o njegovoj starosti svjedoče arheološki nalazi iz doba neolitika. U njegovu povijest se, prema mitologiji, umiješala i sama božica ljubavi, ljepote, strasti i užitka – Afrodita. Stoga ne čudi da je ovaj dio bio jedan od glavnih centara njenog štovanja.

Arheološki park, rimske vile, amfiteatar, katakombe i freske

Grad obiluje antičkim ostacima i povijest je na svakom uglu. Posjetitelji mogu otkrivati odaje rimskih vila ili katakombe iz prvog stoljeća, od kojih neke sadrže prekrasne očuvane freske stare gotovo tisuću godina. Ovdje se nalazi i čitav arheološki park pod nazivom Kato Pafos koji je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine 1980. godine. Iz drugog stoljeća očuvan je i mali amfiteatar u kojem se danas ponekad odvijaju koncerti ili kazališne predstave na otvorenom.

Na obali mora, osim starog svjetionika možete vidjeti i moćnu utvrdu Pafos. Nekad bizantinska utvrda koja je štitila luku, pa osmansko uporište, a potom čak i britansko skladište soli, danas je kameni usamljenik na obali koji podsjeća svoje goste na romantičnu i slavnu prošlost. Svake jeseni u njemu se održava festival kulture.

Shodno tome, većina muzeja ovdje posvećena je antičkim vremenima i umjetnosti staroj tisuću, dvije, ili više godina. Ne morate biti povjesničar ni stručnjak za stari Rim i Grčku da biste uživali u mediteranskoj atmosferi i osjećaju da ste na drugom svijetu.

U čast Dionizu

Što bi bio Mediteran bez čaše dobrog vina? Priča se kako je sam engleski kralj Rikard Lavljeg Srca nakon križarskih pohoda odlučio odavde uvoziti vino u Englesku. „Moram se vratiti na Cipar, samo kako bih još jednom kušao njihovo vino“, rekao je svojim podređenima.

A što ima za jesti? Uglavnom meso i plodovi mora, marinirano u vinu i začinskom bilju, s puno povrća sa strane. Kuhinja je „best of“ Turske i Grčke što je sasvim logično, pa tako na izbor imate pikantne kobasice, domaći sir, složenci, musake… Sve to u kombinaciji s umacima od tahinija ili češnjaka, s puno mediteranskih i orijentalnih začina. Ovdje se ne morate „praviti fini“ – hrana je da se uživa a stolovi obiluju izborom.

Nakon jela i podnevnog „spavanca“, najljepše je skoknuti do plaže. Čak 16 plaža ima plavu zastavicu, garanciju čistoće mora i okoliša, a jedna od njih „ima“ i slavnu Afroditinu stijenu, koja je dobila ime po legendi da je upravo ovdje Afrodita izronila iz mora.

Ako ste raspoloženi za jednodnevne ili poludnevne izlete, svega sat i pol vožnje udaljen je prekrasan poluotok Akamas. Ondje nema mnogo ljudi, a priroda je očuvana – zelenilo šuma u kontrastu s tirkiznim morem ispresijecano je nijansama orhideja i tulipana koji ovdje rastu. S druge strane nalaze se poznate šume Pafos. Baš bi dobro sjelo sada, zar ne?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju