Sjeverno od Budimpešte nalazi se utvrđeni grad s kojeg se pruža pogled na krivine Dunava. Već po samom imenu slavenskog podrijetla jasno je da se radi o „povišenom“ gradu na brdu – Višegrad.

Također je jasno da vas, krenete li pješke, čeka lagani trening od 45 minuta, ali i lijepa šetnja kroz mađarsku šumu i okolna mjestašca. Samo pratite mađarsku oznaku za citadelu, Fellegvar.

Višegrad je poznat po renesansnom ljetnikovcu i palači kralja Matijaša Korvina i srednjovjekovnoj utvrdi koja je ponovno podignuta u 13. stoljeću nakon mongolskih napada.

U 14. stoljeću ovdje su se održavali kraljevski kongresi i još važnije, mirovni pregovori koji su utjecali i na hrvatsku povijest tijekom vladavine Matijaša Korvina i Žigmunda Luksemburškog. Tada je ovaj grad bio jedan od najvažnijih gradova Ugarske.

Romantika nad Dunavom

Kraljevsku palaču krasi vrt savršenih simetričnih proporcija, a donji grad tzv. Solomonov toranj iz 13. stoljeća. Danas se ondje nalazi Muzej kralja Matije.

Zaigrani posjetioci mogu isprobati različitu srednjovjekovnu opremu, od odjeće do oružja. Kad je već kulisa u obliku dvorca u pozadini, zašto ne ići do kraja?

S utvrde se pruža pogled na zavoje Dunava, te na obližnji Sibrik Hill, bivšu vojnu utvrdu rimske vojske. Ovo je odlična prilika za vožnju brodom na Dunavu, jer će vas iskustvo koštati svega 10 kuna u jednom smjeru.

Dodatni sadržaji

Možda je riječ o starom dvorcu na golom brdu, ali iznenadit će vas podatak da ima nekoliko dobrih restorana u kojima se možete počastiti kako spada, u duhu srednjeg vijeka. Od Renesansnog restorana do Don-Vito pizzerije jedno je sigurno – nećete se vratiti gladni.

Grad se nalazi na Dunavu, kraj Nacionalnog parka Duna-Ipoly. U okolici se nalaze i adrenalinski park te staza za bob za one željne aktivnosti, ali i kafić i vinarija za one koji vole laganiju uživanciju.

Od Budimpešte je udaljen svega sat vremena vožnje autom, pa je ovo odlična ideja za jednodnevni izlet u prirodu.

Cijene su pristupačne, što je još jedan od razloga popularnosti ove destinacije.

Poželite li produljiti svoje putovanje i vidjeti više, ovo može biti odlična točka za pauzu na putu do Slovačke. Naime, do slovačke granice treba vam oko pola sata autom, a do Bratislave dodatnih dva sata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju