U centru trokuta čije vrhove čine Zagreb, Karlovac i Sisak smjestila se općina Pisarovina sa svojih četrnaest mjesta među zelenim brežuljcima, povezanih slikovitim vijugavim cestama koje sad skrivaju sad otkrivaju Kupu, koja se ovdje malo otpetljava, usporava i kao da se želi još malo pozdraviti sjever prije nego će naglo skrenuti na jug prema Pokupskom i Petrinji.

Područje današnje općine naseljeno je od srednjeg vijeka, a iako je ime Pisarovina vjerojatno došlo od toga što je tu živjelo više pisara, lokalno stanovništvo radije će vam ispričati legendu, iz vremena kada je Pisarovina bila grofovsko imanje, o grofici Sari koja je voljela vino, pa su je sluge nutkale riječima “Pij, Saro, vina!”.

Blizina glavnoga grada i izvrsna prometna povezanost vjerojatno su glavni razlog da ovo područje živi bogatim životom koji na lijep način povezuje tradiciju i suvremenost. Mještani kao da se natječu u gostoljubivosti, što ćete jednako dobro okusiti iznajmite li jednu od mnogih kuća za odmor u ovom lijepom kraju ili dok kušate tradicionalne specijalitete u nekom od lokalnih restorana.

Dolazite li auto-cestom, napustit ćete je na izlazu Donja Zdenčina i svoj obilazak Pisarovinskog kraja započeti u mjestu Bratina. Zaštićen bujnim zelenilom, ovdje se smjestio eko-park Krašograd u kojem možete i prenoćiti u drvenim kućicama, uživati u domaćoj hrani, nadisati se svježeg zraka na uređenim šetnicama uz dva jezera, ali se i baviti najrazličitijim sportovima i posjetiti maleni zoološki vrt u kojem će se najviše razveseliti djeca. Odraslima će možda biti zanimljiviji mali aerodrom koji se nalazi u blizini i na kojem se možete školovati za pilota jednomotornog aviona ili pak unajmiti avion i uživati u vožnji iznad zelenih brežljaka, razasutih kuća i prekrasne Kupe. Promuvate li se Bratinom, mogao bi vas iznanaditi natpis Titanic. Ugledat ćete ga naime ispred spomen-kuće posvećene najpoznatijoj pomorskog tragediji u 20. stoljeću u kojoj je stradao i jedan mještanin Bratine.

U Jamnici Pisarovinskoj čeka vas uzbudljiv obilazak župne crkve sv. Martina biskupa koju su podigli templari, a u šarmantnoj Lučelnici, na prekrasnom brežuljku uz šumu, spokojno promatra krajolik drvena kapela Sv. Duha.

Tek malo južnije od istoimenog općinskog središta, Pisarovine, nalazi se pogon Jamničke Kiselice, a ne znamo je li i poznatu craft-pivovaru Varionicu ovdje također privukla minerana voda.
Izvori mineralne vode otkriveni su 1770. godine, a prva kemijska analiza te "kisele" vode napravljena je 1772. po nalogu Marije Terezije. Vrela se koriste u komercijalne svrhe od 1828., i upravo je jamnička bila prva mineralna flaširana voda u ovom dijelu Europe. 1830. ovdje je sagrađeno i kupalište i lječilište koje je postojalo 1870., a lokalni ljudi koji se ipak najbolje razumiju u jamničke mineralne vode, mnogim će dokazima potvrditi da je voda ljekovitija ako se konzumira s vinom.

Uputite li se cestom koja vodi kroz stare ribnjake prema jugozapadu, za minutu ili dvije naći ćete se u Donjoj Kupčini, a pogled će vam ukrasti brojna gnijezda roda, toliko brojna da o selu govori kao o "selu roda".

Zavičajni muzej Donja Kupčina, koji se sastoji od tradicionalnih drvenih prizemnica, čardaka i gospodarskih zgrada, otkrit će vam sve o nekadašnjem životu ovoga kraja i upoznat vas s njegovom bogatom kulturno-povijesnom baštinom. Muzej je otvoren od utorka do petka od 9 do 13 sati, a subotom od 10 do 14 – ili po dogovoru.

Ljeti će ipak svi putevi voditi prema mjestu Lijevo Sredičko koje se nalazi na samoj Kupi. Uređena šetnica Plaža, koja je ljeti, pogađate, plaža, ponudit će dovoljno hlada i osvježenja svima koji ih ovdje dođu potražiti. Do ovog napopularnijeg pisarovinskog izletišta stiže se makadamom uz rijeku Kupu.

Ako se sprijateljite s domaćim ljudima, možda će vam odati i koja su najbolja mjesta za ribolov na Kupi, gdje loviti šarana, amura, klena, linjaka, soma, štuku ili smuđa. A ako želite upiti što više ovog pitomog zelenog krajolika, to ćete svakako najbolje učiniti na biciklu.

Pisarovina je ponosna na svojih šest biciklističkih ruta, koje će vam osim ljepota prirode, približiti i etnološku, povijesnu i sakralnu baštinu, i ne manje važno – gastronomsku ponudu ovoga kraja.
Birajte između Zavičajne rute Kupa, Rute izvora, borovnica i kapela, Rute Sv. Vida, Rute Titanic, Rute "Od sela roda do sela roda" ili Rute konja i gljiva, a gpx tragove svake od njih možete pronaći ovdje.

U Pisarovinskom kraju ne nedostaje ni kulturnih i zabavnih događanja tijekom čitave godine. Najpopularnije su bez ostatka Kupske večeri, koje će se ove godine održati od 7. do 9. srpnja, a uz sportska natjecanja, kulturno-umjetnički program, Kiselički sajam OPG-a i obrta, bogatu ugostiteljsku ponudu i glazbu na otvorenom uz Kupu, središnji dio manifestacije je biciklistička utrka Put bijele rode, koja će se održati u subotu 8. srpnja i čija trasa prolazi prekrasnom predjelom uz Kupu.

Medvedgrad i Medvednica: Iako ćete zvijeri naći samo u njihovim imenima, čeka vas uzbudljiva avantura Medvedgrad i Medvednica - 8 Medvedgrad i Medvednica - 1 Medvedgrad i Medvednica - 6 +4 Medvedgrad i Medvednica - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju