Kada pomislite na stari Rim, prvo što vam padne na pamet mogu biti Koloseum prepun ljubitelja gladijatorskih borbi, ljudi koji hodaju uokolo u togama, rimski carevi... Za to su možda zaslužni filmovi i serije inspirirani tim razdobljem, no portal Brightside donosi neke činjenice o Starom Rimu koje vjerojatno niste imali prilike učiti u školskim klupama.

Muškarci nisu smjeli nositi hlače

Dok su danas hlače nezaobilazan u svačijem ormaru, za stare Rimljane njihovo nošenje bilo je nešto dostojno barbara ili divljaka, dok su “civilizirani” muškarci nosili tradicionalne tunike. Čak su ih i carevi Honorije i Arkadije iz Zapadnog i Istočnog Rimskog Carstva službeno zabranili krajem 4. stoljeća. Zabrana je glasila: "Unutar časnog Grada nikome ne bi smjelo biti dopušteno nošenje hlača."

Stari Rim - 2 Stari Rim - 2 (Foto: Getty Images)

Van koloseuma, prodavao se znoj gladijatora

Moglo bi se reći da je ovo bio pomalo čudan suvenir. Gladijatori su nekada postali slavne osobe među nižom klasom i bili su vrlo popularni među ženama, koje bi ponekad miješale znoj ovih boraca sa svojom kozmetikom. Da bi se to postiglo, prljavština je „sastrugana“ s kože borca metalnom oštricom i zatim pohranjena u bočice koje su se prodavale izvan gladijatorskih arena.

Bakrena sol kao kontracepcijska metoda

Nisu svi Rimljani htjeli imati velike obitelji; stoga su neke žene pile bakrenu sol otopljenu u vodi kako bi spriječile trudnoću. Vjerovalo se da će ovaj napitak cijelu godinu spriječiti začeće, no u stvarnosti je to bila neučinkovita i opasna metoda.

Gladijatori su mogli biti i žene

U filmovima često vidite muške gladijatore kako se hrabro bore jedni protiv drugih. Ali u prvom stoljeću prije nove ere bilo je uobičajeno vidjeti žene kako se bore kao gladijatori sve dok im car Septimije Sever nije zabranio sudjelovanje.

Stari Rim - 3 Stari Rim - 3 (Foto: Getty Images)

Cijenile su se spojene obrve

Davno prije nego što je Frida Kahlo popularizirala spojene obrve, u starom su se Rimu one već smatrale poželjnim atributom, jer se vjerovalo kako ih posjeduju najinteligentnije i najpoželjnije žene. One koje ovakve obrve nisu imale kao dar prirode, znale su ih šminkati crnom bojom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju