Ljubitelji umjetnosti, kulture i kazališta trebaju na svoj popis staviti Palaču katalonske glazbe koja se nalazi u Barceloni. Raskošna koncertna dvorana izgrađena je na početku 20. stoljeća, a svojim raskošnim izgledom potvrđuje da je i više nego dostojna španjolskih, točnije katalonskih ulica.

Podignuta je u čast pjevačkog društva Orfeo Catala koje je predvodilo katalonski kulturni preporod, a živahni interijer dobro odražava radosni duh svoga doba.

Tipični zaobljeni oblici, dekoracije i ornamenti, rapsodija boja, brojne skulpture koje predstavljaju likove iz Wagnerovih i Beethovenovih djela ili grčke mitologije… Sve to čini ovu Palaču melemom ne sami za uši već i oči.

Njena fasada noću postaje vizualno još bogatija kada zasja u svijetlima koja dolaze s galerije, a zanimljivo je da je riječ o jedinoj dvorani tog tipa u Europi koja je tijekom dana obasjana samo vanjskom tj. prirodnom svjetlošću.

Palača može primiti više od 2 000 posjetitelja, a postoji i Mala palača nedaleko od ove koja može primiti nešto više od 500 posjetitelja.

Zbog svoje ljepote i značaja završila je 1997. godine i na UNESCO-vom popisu svjetske baštine u Europi, kao jedinstven primjer moderne arhitekture te kombinacije čelika i stakla.

Svake godine posjeti ju više od milijun posjetitelja – čak i oni koji nemaju naviku pohađanja koncerata rado svrate u Palaču katalonske glazbe kako bi se divili njenim bojama i oblicima. Tako je danas moguće posjetiti Palaču i van „radnog vremena“ u sklopu vođenih tura koje se odvijaju svakih sat vremena.

Zašto nema više ovakvih zgrada? Biser Barcelone čija unutrašnjost podsjeća na oceanske dubine Casa Batllo - 4 Casa Batllo - 3 Casa Batllo - 2 +1 Casa Batllo - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju