Odlazak na plažu je za velik dio nas odmor iz snova – barem dok ne postane noćna mora pronaći svoje mjesto u gužvi. Osim ako niste ranoranioci ili poznavatelji lokalnih skrivenih bisera, najsigurnije bi bilo pronaći dovoljno veliku plažu na kojoj vam je mjesto zagarantirano.

Otišli smo u ekstrem i pronašli dvije najdulje na svijetu, za svaki slučaj 😉 Na koju biste radije?

Plaža Praia do Cassino u Brazilu

Dugačka plaža stvorena za beskrajne šetnje s pogledom na Atlantik, proteže se od juga Brazila pa sve do granice s Urugvajem. Mjestimično se bijeli pijesak plaže miješa sa smaragdnim vodama laguna u pozadini, a ugođaj varira od mjesta do mjesta.

Ponegdje je to osjećaj da hodate po pustim plažama na kraju svijeta, a ponegdje ako odete dublje prema kopnu možete vidjeti siromašnije brazilske dijelove i male sklepane kućice ukrašene grafitima koje ostavljaju dojam ruralnih favela. Naravno, u većim mjestima naići ćete i na više turista i sadržaja, nalik tipičnim turističkim plažama.

Smatra se najduljom neprekinutom pješčanom obalom svijeta, iako njena duljina varira u procjenama mjerača – od 212 do 253 kilometra. Da, brojimo u kilometrima!

Prosječan čovjek će polaganim hodom prijeći oko 5 kilometara, pa to znači da bi mu za ovu plažu trebalo oko dva puna dana hoda. Tko ne uspije na njoj naći mjesto, stvarno ne znamo što mu reći…

A druga najveća plaža svijeta čeka nas na možda neočekivanom mjestu. Pođimo na istok!

Plaža Cox's Bazar u Bangladešu

Budimo iskreni, koliko nas ni u snu ne bi pomislilo na Bangladeš kraj Mediterana, Maldiva, Tahitija, Meksika… E pa, jedna od najduljih plaža svijeta ipak je zaobišla sve ove destinacije i raširila se koliko je duga i široka na jugu Bangladeša.

Ako preferirate azijski ambijent i bujno tropsko zelenilo u pozadini, Cox's Bazar je mjesto za vas. Plaža je dobila ime po istoimenom lučkom gradiću Cox's Bazar, koji je pak dobio ime po britanskom kapetanu Hiramu Coxu.

Dugačka je 150 kilometara, a duž nje moguće je pronaći mirnije dijelove, kao i one s hotelima i kafićima. Podijeljena je na više „sekcija“ različitih imena i što južnije idete, more postaje tirkiznije a priroda „divljija“. Dobro se pripremite i ponesite sa sobom vode i hrane jer ćete na zabačenijim dijelovima teže pronaći trgovine.

Inače, slavnoj plaži leđa čuva i slavni nacionalni park Himchari kojeg krase tropsko zelenilo i azijski slonovi. Idealna prilika za pobjeći u hlad.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju