Tragovi moćnog Rima sežu mnogo dalje od Italije, duž cijelog Mediterana. Uputite li se na istok, osim u orijentalnoj arhitekturi i povijesti moćnog Osmanskog Carstva, možete uživati i u ostavštini iz doba Rimljana, velebnom izdanju starom dva tisućljeća kao što je tunel Vespasianus Titus.

Antički tunel u turskoj Antiohiji podignut je oko 1. i 2. stoljeća u podnožju planine Nur. Gradnja je potrajala – započeo ju je rimski car Vespazijan, a nastavili su je njegov sin Tit Flavije i nasljednici dok ju nije dovršio car Antonin Pio. Njihova imena urezana su u stijene tunela.

Izgrađen je kao sustav preusmjeravanja vode koja nastaje otapanjem snijega s planina, a uzrokuje poplave u nizini i ugrožava obližnju luku. Brana koja preusmjerava vodu visoka je 16 metara, a cijeli je kompleks dulji od kilometra.

Fascinantno je to što je ogromni tunel izgrađen najvećim dijelom golim rukama ljudi. Cijela struktura preživjela je gotovo 2000 godine bez oštećenja, a danas svjedoči umijeću rimskih inženjera i moći Rimskog Carstva.

U blizini se nalazi i prirodna laguna u kojoj se čuvao dio vode koji se potom koristio u ljetnim, sušnim mjesecima. Danas ga posjećuju turisti i domaći izletnici, pa se u blizini nalaze i staza za šetnju, staro groblje koje se može posjetiti te lokalni dućani ljekovitim biljem i uljima.

Atmosfera je prava mediteranska – kamen, šikara, magarci, stabla maslina i more. Tunelom i dalje prolazi mali potočić uz koji se možete kretati.

Poželite li ovdje odsjesti, razveselit će vas podatak da nema skupih hotela koji strše poput šake u oko u ovom mirnom predjelu, već ćete smještaj moći pronaći u manjim hotelima i skromnijim, „domaćijim“ apartmanima po prihvatljivim cijenama.

Savršen kutak svijeta za putovanje kroz vrijeme u miru, tišini i hladovini moćnih stijena.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju