Rotunda of Mosta je rimokatolička crkva na Malti, smještena u istoimenom gradu. Prolazite li barem u blizini, nećete ju moći promašiti. Osim što nalikuje rimskom Panteonu, ima ogromnu kupolu koja je svojedobno bila treća po veličini u svijetu. Najveća je i najpoznatija crkva na Malti.

Unutrašnjost je prostrana i impresivna, no ono što je još fascinantnije je jedan neobičan detalj koji vam može promaknuti dok hodate glavom uperenom gore, prema kupoli. Bomba.

Ovoga nema ni u Vatikanu

Pomalo je bizarno pomisliti da sjedite na svetoj misi i slušate svećeničko „Mir Božji sa svima vama“, a pored vas bomba na podu. No, za to postoji dobar – i pomalo čudesan – razlog.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata nacističke zračne snage bombardirale su Maltu. Tijekom bombardiranja 1942. godine bomba teška 500 kilograma pala je na crkvu baš tijekom mise.

Probila je kupolu, pala unutra, udarila u zid i otkotrljala se po podu. U jednom trenutku se zaustavila i možemo samo zamisliti kako je sve skupa filmski izgledalo. Na kraju, uopće nije eksplodirala.

To da bačena bomba ne eksplodira i nije toliko rijedak događaj, no vjernici Malte su zbog cijelog konteksta u kojem se događaj odvio zaključili da je riječ o čudu. Nitko čak nije bio ni ozlijeđen, a dvije bombe koje su naknadno pale, odbile su se od rubova kupole, odletjele na trg ispred crkve i – također nisu eksplodirale.

„Zašto još drže tu bombu u crkvi, jesu li normalni?“, mogao bi se zapitati netko tko kroči unutra i čuje priču. Prava bomba koja je pala 1942. godine je neutralizirana i zajedno s ostalima bačena u more na zapadnoj obali Malte. Ova koja je izložena danas u crkvi samo joj je nalik i potpuno je sigurna – neće eksplodirati. Tako da… Idite u miru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju