Nije isto putovati s 25, 37 ili 54 godine. Prioriteti i interesi se mijenjanju, a time su se „ozbiljno“ pozabavili na portalu travelandleisure.com te pokušali približiti idealna odredišta za svaku dekadu života. S nekima od njima se slažemo, s nekima ne, mada, ne bismo imali ništa protiv da posjetimo sve ove države od svoje dvadesete pa nadalje

U dvadesetima: Kostarika

Kostarika je dovoljno egzotična, a opet i „pristojna“ i raznovrsna da iz nje izvučete najbolja iskustva. Osim toga, relativno manji troškovi života olakšat će sve financijske brige. Možete uzeti Imperial (popularno, lokalno pivo) za otprilike euro, uživati u sendviču i pomfritu za oko 8 eura i provesti dosta vremena besplatno na plaži.

Ako putujete s prijateljima, rezervirajte kuću u blizini oceana i provedite vrijeme u blizini ili u moru — surfajte, ronite, pecajte i kitesurfajte. Kad budete spremni za više, kratko putovanje u unutrašnjost odvest će vas u bujne kišne šume u kojima žive ljenjivci, šarene ptice i jaguari. Za zajamčeno promatranje životinja, uputite se u Centro de Rescate y Santuario Las Pumas u južnom Cañasu, utočište za životinje i centar za spašavanje. A ako žudite za pustolovinom, pješačite jednim od mnogih vulkana u zemlji ili se spustite zip lineom kroz oblake.

Kostarika - 5 Kostarika - 5 (Foto: Getty Images)

U tridesetima: Japan

U Japanu ima ponešto za svakoga. Nevjerojatni gradovi, surove planine topli izvori, kultura... Sve što trebate učiniti je odabrati kako ćete provesti vrijeme, što je lakše reći nego učiniti.

U Tokiju, gradu svjetla i neobičnosti, provjerite modu u Harajukuu, pređite preko Shibuya Crossinga i posjetite barove i kafiće Akihabare. Za kulturu i povijest uputite se u Kyoto, gdje ćete pronaći mnoštvo budističkih hramova, carskih palača, šintoističkih svetišta i savršeno njegovanih vrtova.

Zimi se možete baviti i sportom, odnosno skijati po japanskim Alpama na otoku Honshu i odvojiti vrijeme za posjet majmunima koji vole vruće izvore u Jigokudani Monkey Parku. Ako pak idete ljeti i želite pijesak, uputite se na otočje Okinawa, gdje ćete pronaći bistro tirkizno more i bijele pješčane plaže.

U četrdesetima: Machu Picchu (Peru)

Machu Picchu, obitavalište Inka, privlači putnike stoljećima, a neka od najboljih iskustava doživjet ćete noseći ruksak (nakrcanog pravim zalihama) dok pješačite. Zato je ovo putovanje savršeno za pustolovne putnike u 40-ima koji imaju znanje, vrijeme i resurse da se odvaže na putovanje života.

Odvojite vrijeme za uživanje u Limi i gradu Cuscu koji je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, uz glavnu zanimljivost putovanja: Machu Picchu. Imajte na umu da su mnoga putovanja potpuno prilagodljiva i da možete pješačiti, voziti se ili ići vlakom. Za klasični pogled na putovanje, držite se staze Inka, ali da biste izbjegli gužve (barem one najgore), možda biste trebali rezervirati stazu koja vas vodi oko planine Salkantay. Postoje i dodatni izleti, uključujući posjet regiji Lares.

Machu Picchu Machu Picchu (Foto: Getty Images)

U pedesetima: Galapagos

Čuda Galapagosa nisu nepoznata, ali dok ih sami ne posjetite, teško je znati koliko je to mjesto zaista posebno. Zahvaljujući ozbiljnim naporima Nacionalnog parka Galapagos, otoci i životinje koje ih nastanjuju još uvijek su relativno netaknuti. Tako ćete plivati s mladuncima morskih lavova i gledati morske iguane kako se sunčaju pored pingvina s Galapagosa.

Da biste doživjeli otoke, morat ćete rezervirati obilazak i provesti nekoliko dana živeći na brodu, zbog čega je mala luksuzna jahta s prirodoslovcem na brodu vrijedna dodatnih troškova. Provjerite ponudu INCA (International Nature & Cultural Adventures), cijenjene turističke tvrtke koja vodi male grupe i nudi visoku kvalitetu putovanja — od obroka s više slijedova do luksuznih dodataka kao što su ugrađeni Wi-Fi i hidromasažna kada na krovu.

U šezdesetima: Francuska

Započnite u Parizu, upijajući čuda grada — od piknika ispod svjetlucavog Eiffelovog tornja do poslijepodneva provedenog u istraživanju palače Versailles do večera u jednom od gradskih restorana s Michelinovim zvjezdicama.

Odatle unajmite automobil i krenite na jugozapad do obalnog grada La Rochelle, gdje ćete jesti svježe ulovljenu ribu i istražiti srednjovjekovnu i renesansnu arhitekturu starog grada. Vožnja dalje niz obalu dovodi vas u Bordeaux, dom izvrsne hrane i još boljeg vina. Poželjet ćete se zaustaviti u šarmantnom gradu za surfanje Biarritzu prije nego što krenete istočno prema Francuskoj rivijeri. Dok putujete zadivljujućom obalom Sredozemnog mora, obiđite gradove poput Marseillea i Nice, ali i mondene lokacije St. Tropez i Cannes, te gradove ispod radara kao što su Cassis i Antibes. Prije nego što se vratite u Pariz, odvojite vrijeme za šetnju poljima lavande u Provansi i vožnju među francuskim Alpama koje vas oduševljavaju.

Cape Town, Južnoafrička Republika Cape Town, Južnoafrička Republika (Foto: Shutterstock)

U sedamdesetima i kasnije: Južnoafrička Republika

JAR nudi puno više od safarija. Osim posjeta Nacionalnom parku Kruger, jednom od najvećih afričkih rezervata divljači s velikom gustoćom životinja (uključujući Big Five — lavove, leoparde, nosoroge, slonove i bivole), vrijedi istražiti južnoafričke gradove Cape Town, Durban i Johannesburg, te naučiti sve važno o naslijeđu Nelsona Mandele.

Mnoge agencije nude ovo sve po sistemu „ključ u ruke“, a kad zađete u ove „zlatne“ godine, onda je vjerojatno to i dobra opcija.

Kamo idete? Najbolje zemlje za putovanje prema preporuci putnika Japan Planina Fuji u Japanu - 2 Verona - 2 +3 Portofino

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju