Vlakom je putovati ugodno, nema gužvanja, mjesta za noge je dovoljno, a kad vam putovanje dosadi, uvijek se možete dići i prošetati. Prošle godine, putovanja vlakom u Europi doživjela su zamah uvođenjem novih linija, a ista stvar čini se, nastavlja se i ove godine. Kao grad koji i dalje nastavlja razvijati nove rute, ističe se Beč, a prema Guardianu, ovo je pet najboljih putovanja koja su moguća od prosinca 2021., kada je donesen vozni red za ovu godinu.

Pariz – Beč (noćna vožnja)

Putovanje traje 14 – 15 sati, a u jednom smjeru karta stoji od 420 kuna naviše. Vlak iz francuske metropole kreće u ranu večer, vozi kroz dolinu Marne i vinograde regije Champagne. Prve putnike ostavlja oko 7 i 30 ujutro u Salzburgu, dok u glavni austrijski grad stiže dva i pol sata kasnije, tako da imate vremena za kavu i kasniji doručak. Recimo kako je ovom linijom prometovao i Orient Express, sve do 2009. godine.

Amsterdam – Zurich (noćna vožnja)

Za 11 i pol sati i 450 ili više kuna, vlak će vas prebaciti iz Amsterdama do Zuricha. Proći ćete uz dolinu rijeke Rajne, a ova ruta bi se mogla svidjeti i putnicima koji recimo putuju iz Engleske, a brz dolazak na odredište im nije bitan. Primjerice, Eurostarom dolaze do Amsterdama, kasnije ovim vlakom do Švicarske, zabavljaju se u ovoj alpskoj državi, a poslije jednostavno iz Zuricha odu do Bologne ili Genoe, koje su povezane direktnim linijama.

Ljubljana – Budimpešta

300 kuna ili više tarifa je koju je potrebno platiti kako biste iz slovenske prijestolnice došli do one mađarske. Ova ruta ide malo neuobičajenom trasom, te prolazi kroz Štajersku, točnije grad Graz. Vlak kreće u zoru, u 5 sati i 5 minuta ujutro, prolazi dolinom Save, a onda preko brežuljaka stiže u Austriju. U Budimpešti ste u ranim popodnevnim satima, a ova nam se vožnja čini idealnom za lijepi, proljetni dan.

Madrid – Santiago de Compostela (brza linija)

Španjolska je sa svojom željeznicom zadnjih godina napravila prava čuda, te se ova vrsta prometovanja iznimno mnogo razvila. Prilog u tome govori i mnoštvo brzih linija, te tako sad, možete iz centra zemlje (Madrid) do samog sjeverozapada doći za malo više od 3 sata. Usporedbe radi, s autom bi vam trebalo duplo više, jer radi se ipak o putu na kojem treba prevaliti 600 kilometara. Prije deset godina, ovo isto putovanje trajalo je sedam sati, a sad za 150 kuna koliko je minimalni iznos karte, stignete za duplo manje…

Genoa – Napulj (brza linija)

Privatni operater širi mrežu brzih vlakova diljem Italije, pa po novom za 6 i pol sati možete svladati put od juga do sjevera zemlje. Cijena kreće od 450 kuna, a ova kombinacija nije uopće loša, jer za par dana boravka na Čizmi možete upoznati sjever i jug zemlje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju