Na mediteranski otok tirkiznog mora i mirisnih borova ne mame samo plaže i kokteli, Cipar zimi privlači i one koji uživaju u planinarenju, skijanju ili sanjkanju. Planinski lanac Troodos zeleno je srce otoka koje zimi u bijelo oboji snijeg.

Vrh najvećeg ciparskog planinskog lanca Troodos, koji se nekoć nazivao i Adonisovom planinom, prema mitološkom grčkom bogu žita, smrti i ponovnog rođenja nalazi se na planini Olimp visine 1952 m.

Troodos pokriva trećinu otoka i zbog svojih izvora i rijeka predstavlja najvažniji izvor vode na Cipru. Ljeti se ondje dolazi udahnuti svježeg planinskog zraka, uživati u mirisu stabala i zvucima vodopada te istražiti zanimljive gradiće i upoznati se s njihovim zanimljivim pričama.

Ovisno o vremenskim prilikama, od siječnja do kraja ožujka na Olimpu se skija, sanjka i vozi žičarom. Ciparski skijaški klub sastavljen 1947., većinom s Cipra i Britanije prvi je krenuo sa skijanjem na otoku, što je dovelo do izgradnje dodatne infrastrukture.

Do danas pet klubova djeluje zajedničkim snagama u Ciparskoj skijaškoj federaciji (Famagusta, Larnaca, Limassol, Nicosia i Troodos). Skijalište ima nekoliko žičara koje vode do Zeusove staze (380 metara), Herine (350 metara) i Afroditine. Otvorene su od 9 – 16 sati, a različite staze su primjerene svima, početnicima i profesionalcima.

Podijeljeni mediteranski otok: Milanov komadić raja koji se mora posjetiti barem jedanput u životu Cipar - 23 Cipar - 22 Cipar - 21 +20 Cipar - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju