Tek 60-ak kilometara od Zagreba, točno na pola puta između Ivanić Grada i Kutine, naići ćete na eko-etno domaćinstvo koje će vam ispričati Moslavačku priču. Priča je to o gostoprimstvu, tradiciji, kućama od hrastovih planjki, mirisima domaće hrane, o šaranima i, naravno – o domaćem vinu.

Sve četiri drvene kuće za odmor koje se nalaze na ovom imanju, kao i kuća sa sobama i restoranom te ona koja glumi recepciju, ovdje su prenesene i ponovno složene. Sačuvan je autohtoni izgled svih kuća, ali njihova je unutrašnjost suvremeno uređena i sadrži sve što za udoban odmor trebaju ljudi 21. stoljeća.

Tradicionalne moslavačke kuće radile su se od hrastovine, od hrasta lužnjaka. Obično imaju zidane podrume, a ovisno o potrebama i financijskim mogućnostima obitelji, gradile su se katnice i prizemnice, i zapravo su bile tipske kuće s točno određenim rasporedom prostorija. U kuću se ulazilo s ganjka, središnji prostor je svake kuće bila je kuhinja, prema ulici je iža ili velika soba, a na dvorišnu stranu gledala je sobica ili ižica. Zahod ili šekret nalazio se u dnu hodnika i bio je izdvojen iz glavnog volumena kuće, pogađate, zbog higijenskih razloga. Do 19. stoljeća sve su moslavačke kuće imale krovove od šindre od hrastovih daščica, a tada je šindru zamijenio biber crijep.

Moslavačka priča počela je dobivati današnji oblik prije osamnaest godina kada su roditelji današnje vlasnice Snježane Ožetski preselili prvu kuću na svoje imanje, koje je do tada služilo samo za obiteljske fešte. Nakon prve, došle su i ostale kuće, a s njima i mnogo starog namještaja, često starijeg i od čitavog stoljeća. Svaki komad priča priču o nekadašnjim vremenima i običajima, a osobito je zanimljiva zbirka koja se nalazi u kući Kruška. Namještaj koji se danas nalazi u ovoj kući nekada je pripadao obitelji Penkala, pa ćete možda i spavati u krevetu ovog poznatog inovatora.

Ipak, bez obzira na to koji će vas krevet dopasti, ljubazni će vas domaćini ispitati sve o vašim navikama, potrebama, pa i alergijama, tako da ćete se sigurno naspavati sjajno, bez obzira na to hoćete li spavati na jastucima i s poplunima od guščjeg perja ili na onim suvremenim, s antialergijskim punjenjem.

Četiri obnovljene tradicionalne kuće Agacija, Vrba, Kruška i Jelengaj, kao i velika drvena kuća sa sobama i recepcija pravi su muzej Moslavine na otvorenom, a brižno prikupljani i jednako brižno čuvani tradicionalni predmeti koji čuvaju uspomene na bivše ljude i živote, i okružuju vas na svakom koraku ovoga imanja, vrijedna su etnografska zbirka.

Štiklecima o starim vremenima Moslavačku priču upotpunjuju i mirisi iz kuhinje restorana gdje se kuha baš onako kako se nekada kuhalo, i baš ono što su kuhale i moslavačke bake. Trganci s lukom i špekom, domaći kruh, štrudle, gulaš, dizane knedle na pari, domaća kokošja juhi, vanjkuši sa sirom… samo su dio okusa ovoga kraja koje ćete morati kušati, naravno uz pokoju čašu škrleta, najpoznatijega lokalnog vina.

Na imanju se nalazi i jezerce u kojem plivaju šarani, kapelica, veliko dječje igralište, bazen, teniski teren, viseća kuglana, nogometno igralište i - farma jelena i jelena lopatara.

Moslavačka priča okružena je divnom prirodom i zelenom šumom koja će vas štititi od vanjskoga svijeta, osvježiti vas, odmoriti i vrhunski nahraniti i napojiti da budete snažni za povratak u grad.

Ribički raj u srcu Lonjskog polja koji nudi kanu-safari, bicikliranje, šetnje savršenom prirodom... Etno selo Stara Lonja - 21 Etno selo Stara Lonja - 20 Etno selo Stara Lonja - 19 +17 Etno selo Stara Lonja - 18

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju