Azurna obala, jahte, skupi automobili i kockarnice, vjerojatno su prve stvari koje vam padnu na pamet kad netko spomene Monako. No, koliko zapravo znate drugih stvari o ovoj kneževini? Ako i ne znate, ništa zato, tu smo da vam donesemo neke zanimljivosti.

1. Monako je državica (doslovno mikro država) smještena na francuskoj rivijeri, u blizini talijanske regije Ligurije. Jedna je od onih zemalja koje graniče samo s jednom zemljom, što je u ovom slučaju Francuska. Također, iako formalno država Monako nije članica EU, kao valutu koristi euro.

2. Monako je po uređenju kneževina, a trenutačno je na čelu Albert II. Iz dinastije Grimaldi, inače sin slavne glumice i kasnije monegaške princeze – Grace Kelly. Srećom, Albert ima i nasljednike, tako da za Grimaldije, nema zime.

3. Prema površini, Monako je druga najmanja zemlja svijeta, a od njega je manji tek – Vatikan. Toliko je mali da ga je praktički moguće prošetati, ali kad je riječ o gustoći naseljenosti, zemlja se može podičiti prvim mjestom.

4. Minimalna zajamčena plaća ovdje iznosi oko 9 tisuća kuna, no prosječna plaća penje se na oko 33 tisuće kuna. Ipak, uzevši u obzir životne troškove i cijene u ovoj zemlji, to nije previše, no zato s dvije srednje plaće možete provesti bogovski odmor gotovo bilo gdje na svijetu.

5. Svake godine, još od davne 1929., Monako je domaćin utrci Formule 1. Vožnja ovdje je posebna, jer se ne odvija na nekom zasebnom trkalištu, već gradskim ulicama. Staza je uska i nema baš mnogo mogućnosti za pretjecanja, a doći na utrku stvar je prestiža.

6. Zbog bogatog društvenog života, ali i ugleda, stanovnici Monaka uglavnom izgledaju „pristojno“ i uobičajeno. Dakle, male su šanse kako ćete ovdje naići na nekog obojane kose u zeleno, a ako i naiđete, vjerojatno je turist. Naime, već je prije neko vrijeme „strašna“ vijest bila i kako je princeza Charlene obrijala dio glave...

7. Monako je prilično sigurna zemlja, te mnogi građani uopće niti ne zaključavaju vrata automobila. Razloga za to su ponajprije relativno veliki broj policajaca, baš kao i priličan broj sigurnosnih kamera. Ok, sigurno tome svakako kumuje i standard.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju