Alcazar of Segovia, poznata i kao tvrđava Segovia, monumentalni je srednjovjekovni dvorac u španjolskom gradu Segovia. To velebno zdanje zaštitio je i UNESCO, a njegova posebnost između ostalog leži i u činjenici da je izgrađen u obliku broda.

Pod njegovom „palubom“ spajaju se dvije rijeke, a u pozadini ga štite planine. Sveukupni dojam je filmski, no dvorac nije nastao kao atrakcija, već iz praktičnih razloga.

Vjeruje se da je podignut početkom 12. stoljeća na temeljima nekadašnje rimske utvrde. Bio je potreban radi obrane kraljevske palače, a služio je i kao zatvor i vojna akademija. S vremenom je nadograđivan, što je najuočljivije u njegovu tornju nazvanom po kralju Ivanu II. koji ga je dao izgraditi.

Pod tornjem se pruža prostrana terasa s prekrasnim panoramskim pogledom na okolnu prirodu, naselja, katedralu i staru židovsku četvrt.

Kao i orijentalne srednjovjekovne uličice koje vijugaju i završavaju u slijepim ulicama, prilagođavajući se neravnom terenu, tako se i sam dvorac prilagodio brdovitom terenu. Slojevit, pun zavojitih stuba te na kraju krajeva – u obliku broda čija se paluba savršeno preklapa sa „špicem“ u kojem završava brdo.

Brod u kamenu, krstarenje za siromašne, nazovite to kako hoćete, no riječ je o jednom od najpoznatijih dvoraca Španjolske koje nikako ne smijete propustiti. Naročito ako putujete u Madrid, odakle je udaljen svega sat vremena vožnje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju