Želite li istražiti neke nestvarno lijepe vodene krajolije bacite oko na listu prekrasnih špilja i otkrijte neki novi, ali prastari svijet. 

Poco Azul, Nacionalni park Chapada Diamantina, Brazil

Smješteni u državi Bahia na sjeveroistoku Brazila, u nacionalnom parku Chapada Diamantina nalaze se spektakularni slapovi, veličanstveni vidici i špiljski sustavi nastali djelovanjem rijeka koje prolaze kroz taj kraj. Ondje su pronađeni i zlato i dijamanti. No istinski dragulji parka su i prirodni bazeni skriveni u brojnim špiljama. Jedan od bazena, Poco Azul, ima toliko bistru vodu da je plivanje u njoj poput plutanja u bestežinskom stanju. Najbolje vrijeme za ulazak u bazen je između 13 i 15 sati, kada sunčeve zrake obasjaju plavu vodu tvoreći spektakl ljepote.

Smaragdna špilja, Koh Muk, Tajland

Avanturistički ljubitelji prirode koji hrle na otok Koh Muk na Tajlandu kako bi uživali u netaknutim plažama i veličanstvenim liticama, pronaći će i skriveno čudo ušuškano u bujnu džunglu otoka - špilju Morakot (poznatu i kao Smaragdna špilja). U špilji se nalazi zadivljujuća podvodna laguna do koje se pliva kroz mali prolaz na zapadnoj strani otoka. Sama špilja potom vijuga oko 200 metara do drugog izlaza, nudeći izlaz na bijelu plažu sa smaragdnim bazenom okruženim visokim liticama.

Piccaninnie Ponds, Australija

Park Piccaninnie Ponds zaštićeno je područje u Južnoj Australiji nedaleko od planine Gambier i poznat je kao jedno od najboljih mjesta za ronjenje s maskom i spiljsko ronjenje. Kristalno čiste vode i vapnenac oblikovali su taj krajolik tijekom tisuća godina. Plivanje na vrhu Provalije, zavirivanje u mračne dubine, kao i ronjenje u velikoj podvodnoj špilji poznatoj kao Katedrala predivno je, ali i adrenalinsko iskustvo. Ronjenje ondje je moguće samo uz dozvolu.

Grotto, Nacionalni park poluotoka Bruce, Kanada

Najpopularnija atrakcija nacionalnog parka Bruce Peninsula u kanadskom Ontariju je Grotto, velika špilja na obali koju su tisućama godina oblikovali valovi. Danas tisuće ljubitelja netaknute prirode pješače do zapanjujuće špilje koja osvijetljena sunčevom svjetlošću, otkriva podvodni tunel. Posjetitelji mogu hodati duž nje ili plivati u hladnoj, bistroj, tirkiznoj vodi.

Cenote Dos Ojos, Quintana Roo, Meksiko

Posebno zanimljiv špiljski sustav koji nudi jedinstveno iskustvo plivanja i ronjenja je Cenote Dos Ojos na Yucatanu u Meksiku. Podvodne špilje nastale su nakon urušavanja stropova od vapnenca. Neke se rupe pune kišnicom, dok se druge spuštaju do podzemlja i povezane su s golemim špiljskim labirintima. Dos Ojos, što na španjolskom znači "Dva oka", jedan je od najvećih podvodnih špiljskih sustava. Roniocima nudi priliku da istraže špilje na visini od 35 metara pod vodom, ali vodič je neophodan.

Kaverna Afkule, Fethiye, Turska

Poznata i kao "Aladinova špilja", Afkule, smještena u blizini Fethiyea na mediteranskoj obali, proglašena je jednim od najboljih mjesta za ronjenje u Turskoj. Ponosi se s dvije prostorije sa zadivljujućim koraljima te osvijetljenim sunčevim zrakama koje prolaze kroz otvore na krovu špilje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju